Justiție

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, va mai sta 30 de zile în arest la domiciliu

Arest-Igor Dodon
Sursa video: TVR MOLDOVA

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul în sectorul Ciocana, au acceptat demersul procurorilor de prelungire a măsurii preventive.

Şedinţa de judecată a început în jurul orei 10 şi a durat aproximativ o oră şi jumătate. Dimineaţa, la judecătorie a venit şi Igor Dodon. Fostul preşedinte a acuzat-o din nou pe Maia Sandu că i-ar fi fabricat dosarul. Nu este prima dată când Dodon vine cu asemenea învinuiri, pe care, anterior, Preşedinţia le-a dezminţit. După şedinţă, magistraţii au luat o pauză. La ora 15.00 a fost pronunţată decizia, dar în lipsa fostului preşedintel al Republcii Moldova. Au participat doar procurorul de caz, Petru Iarlamliuc, şi Nicolae Postrusu, avocatul lui Dodon . Apărărea s-a arătat nemulţumită de decizia magistraţilor şi a anunţat că o va atataca la Curtea de Apel. "Se admite demersul procurorului. Se prelungeşte în privinţa lui Dodon Igor Nicolai măsura preventivă arestul la domiciliu cu 30 de zile, adică la 22 august, ora şapte dimineaţa, până la 21 septembrie 2022, orele şapte."

PETRU IARMALIUC, procuror: "Este evident că s-au prezentat probe noi şi suficiente, prin care se confirmă riscurile invocate şi necesitatea de a fi prelungită măsura preventivă."

NICOLAE POSTURUSU, avocat: "Decizia va fi contestată în termen de trei zile. Noi nu am văzut argumente pentru prelungire. Nu a fost încălcată nicio interdicţie pusă."

Avocaţii lui Igor Dodon au acuzat procurorii că ar face presiuni asupra magistraţilor.

NICOLAE POSTURUSU, avocat Igor Dodon: "Eu am observat elemente de intimidare a judecătorului în cadrul şedinţei de judecată. Vom examina atent procesul verbal şi vom acţiona în consecinţă."

PETRU IARMALIUC, procuror: "Domnul avocat, deja dacă a făcut aşa declaraţii este obligat de a sesiza organele competente şi de a aduce probe în acest sens, ori dacă dumnealui nu va proba acest fapt este foarte grav, deoarace se încearcă iarăşi de a manipula opinia publică."

Igor Dodon a fost reţinut în luna mai, pentru 72 de ore, iar la expirarea acestui termen, a fost plasat în arest la domiciliu. El este bănuit de trădare de patrie, corupere, îmbogăţire ilicită şi acceptarea finanţării ilegale a PSRM de către o grupare criminală. Fostul preşedinte riscă până la 20 de ani de puşcărie. Igor Dodon pledează nevinovat. Acesta a declarat, de mai multe ori, că dosarele în care e vizat sunt o comandă politică a actualului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Anterior, şeful statului a dezminţit acuzaţiile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter