Justiție

Promo-LEX: În regiunea transnistreană se atestă o înrăutățire a situației privind respectarea drepturilor omului

post-img
Promo-LEX
Sursa foto: promolex.md

Activiștii civici care militează pentru apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană sunt tot mai des persecutați de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Persoanele din regiune care devin mai vocale, vorbesc despre încălcarea drepturilor omului, sunt persecutate și riscă detenție în condiții inumane constată experții Asociației Pomo-LEX, în raportul „Drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în anul 2022”.

„Persecutarea activismului civic în regiunea transnistreană este o problemă sistemică care, din păcate, are loc de mai mulți ani, iar în ultima perioadă s-a accentuat persecutarea oamenilor mai curajoși, care încearcă să abordeze teme de interes public: situația economică, socială, politică sau respectarea drepturilor omului în regiune”, a spus Pavel Cazacu, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX, la un evenimentul de lansare a raportului, transmite IPN.

Potrivit lui Vadim Vieru, director de programe Promo-LEX, se atestă o înrăutățire a situației privind respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului și nimeni nu este sancționat pentru abuzurile grave care se întâmplă.

„Este regretabil faptul că după zeci de ani de abuzuri și ilegalități care sunt confirmate în mod repetat, se creează impresia că statul, atunci când este vorba despre drepturile omului, cedează. Guvernul Republicii Moldova preferă să prioritizeze alte subiecte decât drepturile omului. Dacă se vrea cu adevărat reintegrarea țării, atunci ar trebui să înceapă de la fortificarea Biroului pentru politici de reintegrare și elaborarea unui plan în acest sens, care să aibă drept prioritate drepturile omului”, a menționat Vadim Vieru.

Avocatul solicită autorităților examinarea oportunității aplicării unor sancțiuni individuale față de persoanele care admit violarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune.

„Lipsește o viziunea guvernului cum să promoveze și să fie respectate drepturile omului în regiunea transnistreană. Tot ce se întâmplă acum pe acest aspect este mai mult un comportament reactiv la ceea ce se întâmplă. Guvernul nu face nimic pentru a preveni situațiile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”, a mai spus Vadim Vieru.

Experții recomandă autorităților adoptarea unei legi de tipul Magnițki, adoptarea unui plan de protecție a persoanelor care sunt victime ale regimului de la Tiraspol, obținerea accesului liber în regiune pentru apărătorii drepturilor omului, dezvoltarea capacităților Biroului Politici de Reintegrare și Oficiului Avocatul Poporului.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter