Actualitate

Un nou pod peste Prut va fi gata până în 2026. Costel Alexa, președintele Consiliului Județean Iași: Susținem fără echivoc dezvoltarea comunităților din R. Moldova

Un nou pod peste Prut va fi gata până în 2026. Costel Alexa, președinte Consiliul județean Iași: Susținem fără echivoc dezvoltarea comunităților din R. Moldova

Eveniment istoric pentru Republica Moldova. La Ungheni a fost semnat contractul pentru proiectarea și construcția primului pod în regim de autostradă între România și Republica Moldova. Documentul a fost semnat la Forumul Regional "Agenda pentru Transformare și Integrare FRATI", la care au participat autorități publice centrale și locale, dar și antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului.

ZFR

Contractul a fost semnat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii din România și Ness Proiect Europe SRL, firma care va realiza lucrările de construcție.

IGOR GROSU președintele Parlamentului: E Moment istoric. dacă privim inapoi, noi respectăm și ei mai sunt, generația celor care au deschis podurile de flori. un moment important, emoționant.  Acum asitsăm ala o altă generație, a celor care construiesc poduri adevărate de piatră, care să facă unirea dintre aceste două maluri odată și pnetur totdeauna.

Proiectarea și construcţia vor dura 24 de luni. Podul va avea patru benzi de circulație și va fi parte a Autostrăzii Unirii A8, Iași - Târgu Mureș, fiind inclus în rețeaua trans-europeană de transport. Podul va facilita accesul spre rețeaua de autostrăzi a Uniunii Europen și a lotului de autostradă care va lega Ungheni de Chișinău. Valoarea totală a proiectului este de 33 de milioane de euro.

ADRIAN DUPU secretar de stat, DRRM: Văd cum arată astăzi or.Ungheni, cum s-a dezvoltat și raionul  și toate aceste lucruri nu ar fi fost posibil fără bani europeni, bani românești.  Tot acest suport este doar la început.  

COSTEL ALEXA  președinte, Euroregiunea Siret – Prut – Nistru,  Consiliul județean Iași:    Susținem fără echivoc dezvoltarea comunităților din RM. Din mai mult sau mai puținul nostrum, multe comunități din județul nostru sau România reușesc să sprijine adminsitrațiile publice locale cu fonduri care sunt investite în infrastrcutura locală, turism, culturală, sanitară. Cred că doar așa putem să arătăm tuturor locuitorilor RM că a naostră cale este spre vest, spre occident și nu spre răsărit.

ZFR

În ultimii ani, orașul Ungheni a cunoscut o dezvoltare importantă datorită zecilor de proiecte implementate cu sprijinul UE. În prezent, alte 27 de programe își așteaptă finanțarea.

VITALIE VRABIE primar or.Ungheni:  Peste 200 de proiecte realizate în acești 5-7 ani, estimate la peste 300 mil lei este echivalentul a două bugete municipale anuale.  Vreau să vă anunț că în acest an am depus încă 27 de proiecte pe diverse platforme de finațare europeană estimate la circa 200 mil lei. Șapte dintre ele sunt deja aprobate.

Forumul regional "Agenda de Transformare și Integrare FRATI" se va desfășura timp de două zile la Ungheni.  Mâine, va avea loc Festivalul Recoltei, Vinului și Promovării Tradițiilor Naționale – "Ungheni Fest".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter