Cultură

Centrul Naţional de Creaţie Satul Moldovenesc „Buciumul" s-a redeschis

Centrul Naţional de Creaţie Satul Moldovenesc „Buciumul"
Sursa video: TVR MOLDOVA

„Veşnicia s-a născut la sat", spunea Lucian Blaga. Acolo viaţa curge lin iar oamenii profită de fiecare clipă alături de cei dragi. Despre asta este şi spectacolul "Duminica în sat", jucat ieri la Centrul Naţional de Creaţie Satul Moldovenesc "Buciumul", din Chişinău. Instituţia şi-a redeschis porţile pentru spectatori după aproape un deceniu.

Protagonistul piesei "Duminica în sat" este badea Gheorghe, care, potrivit scenariului, revine acasă după ce a avut o aventură extraconjugală la Chişinău cu o consăteancă - Găşiţa.

MARIA STOIANOV, director, Centrul Naţional de Creaţie  Satul Moldovenesc "Buciumul": „Din tinereţe Gaşiţa a pus ochiul pe badea Gheorghe, da badea Gheorghe e cu lelea Margareta”.

Gheorghe este întâmpinat în curtea casei de sora lui şi de soţie - lelea Margareta. În scurt timp, ajunge şi Găşiţa, care nu mai vrea să ascundă că e îndrăgostită de badea Gheorghe.

„Da şi înţelegere ai avut tu cu Gheorghe al meu? Ei cumnată, nu ţi-am spus? Toată viaţa i s-au scurs ochii după bărbatul meu.
- Margaretă, da mai şuguim şi noi să ne treacă de urât. Vorba cântecului. E dus bărbatul la chirie, numai numele să-i vie”.

Totul se întâmplă duminică seara, iar în scurt timp, aproape tot satul vine în vizită la Gheorghe şi Margareta. După ce curtea s-a umplut de musafiri, începe petrecerea.  

„Măi Gheorghe, Margaretă, ia uitaţi-vă la poartă. - Ei, cumătre Grigore, intraţi băi. Bine aţi venit, bine aţi venit. - Bade Ioane, bade Grigore, of da repezi mai sunteţi”.

MARIA STOIANOV, director, director, Centrul Naţional de Creaţie  Satul Moldovenesc "Buciumul": „Se adună satul la o vorbă, la o plăcinţică, la un pahar de vin. Vorbesc, râd, glumesc, cântă şi dansează”.

MARIA STOIANOV, director, Centrul Naţional de Creaţie "Buciumul": „Este despre cum ogrăzile ţăranilor noştri, duminica, se aduna lumea. Nu stăteau toţi în reţelele de socializare, da veneau pe scăunele, la poartă.Veneau, mai serveau câte un ulcior de vin. O vecină aducea plăcinte, una vreo două sărmăluţe. Dar cel mai important, stăteau de vorbă”.

Piesa a stârnit valuri de emoţii în sufletele spectatorilor care au urmărit-o  cu sufletul la gură.

„Emoţiile sunt foarte mari. Fiindcă îmi plac tradiţiile moldoveneşti, îmi plac cântecele noastre, dansurile. Ceea ce se întâmplă în această zi este întradevăr, o frumuseţe”.

Studioul de Filme Folclorice şi Comedie "Buciumul" a fost fondat în 1992 de regretatul regizor basarabean Tudor Tătaru. Centrul este cunoscut pentru realizarea unor producţii cinematografice îndrăgite în spaţiul românesc, precum "Dănilă Prepeleac", "Iarba dracului" sau "Moş Ion în cosmos". În 1996, conducerea studioului a semnat un acord de parteneriat cu Primăria Chișinău, iar "Bucium" a devenit întreprindere municipală. Instituţia şi-a întrerupt activitatea în 2013, după moartea lui Tudor Tătaru. La sfârşitul lunii august, primăria Chişinău a alocat 3 milioane de lei moldoveneşti pentru reparaţia spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea acest centru.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter