Europa azi

UE va investi 13,5 miliarde euro în cercetare şi inovare. Primele cereri de propuneri se deschid pe 7 decembrie

post-img
investiții
Sursa foto: © European Union

Comisia Europeană a adoptat, marţi, principalul program de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023 - 2024, prin intermediul căruia aproximativ 13,5 miliarde euro vor fi dedicate sprijinirii cercetătorilor şi inovatorilor din Europa, în vederea găsirii unor soluţii revoluţionare la provocările de mediu, energetice, digitale şi geopolitice, iar primele cereri de propuneri vor fi deschise pe portalul UE pentru finanţare şi ofertare în data de 7 decembrie 2022.

Potrivit Agerpres, finanţarea va contribui la atingerea de către UE a obiectivelor sale climatice, la creşterea rezilienţei energetice şi la dezvoltarea tehnologiilor digitale esenţiale. Ea va viza şi acţiuni specifice menite să sprijine Ucraina, să stimuleze rezilienţa economică şi să contribuie la o redresare sustenabilă de pe urma pandemiei de COVID-19. Finanţarea va contribui la consolidarea ecosistemului european de cercetare şi inovare, inclusiv printr-o participare mai largă a cercetătorilor şi inovatorilor din întreaga Europă, printr-o mai mare mobilitate şi finanţare pentru infrastructuri de cercetare de nivel mondial.

„Această finanţare în valoare de 13,5 miliarde euro pentru cercetare şi inovare reprezintă o investiţie în viitorul Europei. Ea ne va ajuta să ducem la bun sfârşit Pactul verde, să progresăm în transformarea digitală a Europei şi să facem Europa mai rezilientă şi mai competitivă", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Aproximativ 5,67 miliarde euro (peste 42% din bugetul programului de lucru) sunt dedicate îndeplinirii obiectivelor esenţiale ale politicilor climatice, găsirii unor soluţii inovatoare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptării la schimbările climatice. Alte 1,67 miliarde euro vor contribui la sprijinirea biodiversităţii. Peste 4,5 miliarde euro vor sprijini tranziţia digitală a UE, inclusiv dezvoltarea tehnologiilor digitale esenţiale şi încurajarea integrării acestora în vieţile noastre.

De asemenea, aproape 970 de milioane euro vor fi investite pentru a contribui la accelerarea tranziţiei la energia curată, în conformitate cu planul REPowerEU, precum şi pentru a spori independenţa energetică a Europei faţă de furnizorii nefiabili şi faţă de combustibilii fosili proveniţi din surse volatile.

În 2023, programul de lucru va direcţiona investiţii în valoare de peste un miliard euro din NextGenerationEU către redresarea Europei de pe urma daunelor economice şi sociale cauzate de pandemia de COVID-19. În plus, el sprijină cercetarea şi inovarea cu 336 de milioane euro pentru a îmbunătăţi gradul de pregătire în caz de pandemie şi pentru a răspunde la urgenţe sanitare.

Sprijinul specific pentru Ucraina este pus la dispoziţie în plus faţă de măsurile dedicate în valoare de 70 milioane euro deja lansate în 2022. Printre acţiunile noi se numără consolidarea accesului cercetătorilor din Ucraina la infrastructurile de cercetare europene, sprijinirea în continuare a oamenilor de ştiinţă din domeniul sănătăţii din Ucraina şi sprijinirea reconstrucţiei neutre din punct de vedere climatic a mai multor oraşe ucrainene prin intermediul Misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei.

Peste 600 de milioane euro vor fi investite în 2023 în cele cinci misiuni ale UE. Această finanţare va sprijini cercetarea şi inovarea, care se preconizează că vor avea ca rezultat, de exemplu, o mai bună pregătire a autorităţilor locale şi regionale pentru a face faţă riscurilor legate de climă, refacerea a cel puţin 25.000 km de râuri, contracte vizând clima încheiate cu 100 de oraşe, lansarea unor programe de monitorizare a solului sau optimizarea intervenţiilor minim invazive de diagnosticare a cancerului.

Comisia estimează că misiunile vor atrage contribuţii din alte surse de finanţare, astfel încât să se atingă un nivel total de investiţii la sfârşitul anului 2023 care să depăşească investiţiile realizate prin intermediul programului Orizont Europa,se mai arată în comunicat.

Primele cereri de propuneri vor fi deschise pe Portalul UE pentru finanţare şi ofertare, la 7 decembrie 2022. Zilele de informare privind programul Orizont Europa, care se adresează potenţialilor solicitanţi, se desfăşoară în perioada 6 decembrie 2022 - 16 februarie 2023.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter