Europa azi

„Europa Azi”: Consiliul UE a revizuit regulamentul privind funcţionarea şi extinderea rețelelor energetice transeuropene

Europa AZI
Sursa video: TVR MOLDOVA

Miniștrii de externe ai UE fac presiuni publice asupra Ungariei ca să accepte un embargo petrolier împotriva Rusiei. Consiliul UE a revizuit azi regulamentul privind funcţionarea şi extinderea rețelelor energetice transeuropene, iar cancelarul german Olaf Scholz suferă o înfrângere politică puternică după ezitarea de a ajuta Ucraina împotriva agresiunii militare ruse.

UNGARIA, PRESATĂ SĂ RENUNŢE LA PETROLUL RUSESC
Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice asupra Ungariei ca să accepte un embargou petrolier împotriva Rusiei. E o măsura propusă de Comisia Europeană la începutul acestei luni, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Ar fi cea mai dură sancțiune de până acum impusă acestei ţări de UE, care are însă nevoie de votul unanim al ţărilor membre. Ungaria e singura ţară care se opune acestei decizii, pe care ar accepta-o dacă UE i-ar oferi sute de milioane de euro pentru a compensa costurile renunțării la țițeiul rusesc. UE îşi propune să renunţe la petrolul rusesc până la sfârşitul acestui an, făcând excepţie pentru trei ţări care depind cel mai mult de petrolul rusesc - Ungaria, Slovacia şi Cehia. Aceste state sunt îndemnate să renunţe la ţiţeiul din Rusia până la sfârşitul anului viitor.

LOVITURĂ PUTERNICĂ PENTRU CANCELARUL GERMANIEI
Cancelarul german Olaf Scholz a suferit o înfrângere politică puternică, duminică la alegerile locale. Partidul său Social Democrat a obţinut cel mai slab rezultat înregistrat vreodată în statul cheie Renania de Nord-Westfalia. E vorba de cel mai populat land al Germaniei, cândva un bastion al social-democraţilor, care în urma alegerilor de ieri, au acumulat sub 27 la sută din voturi, cu 10 procente mai puţin decât adversarii lor creştin-democraţi. Potrivit presei germane, este o lovitură puternică pentru Scholz, care a fost criticat dur pentru răspunsul său ezitant la invadarea Ucrainei de către Rusia și pentru că s-a opus acordării unui ajutor militar consistent Kievului.

SERVICII UTILE PENTRU REFUGIAŢII UCRAINENI AJUNŞI ÎN U.E.
Comisia Europeană a lansat azi o linie telefonică specială pentru a le oferi informaţii utile refugiaţilor ucraineni care ajung în ţările blocului comunitar. Cei care fug din calea războiului pot primi răspuns în limbile ucraineană şi rusă la întrebări privind condițiile de intrare și de călătorie în Uniunea Europeană, accesul la drepturi și oportunități, cum ar fi educația, locurile de muncă sau asistența medicală. Executivul european a început să le furnizeze refugiaţilor ucraineni informaţii de acest fel încă de la sfârşitul lunii martie. Însă până acum răspunsurile erau oferite doar în formă scrisă prin intermediul Centrului de contact Europe Direct.

REGULAMENT PRIVIND FUNCŢIONAREA REŢELELOR DE ENERGIE
Consiliul UE a revizuit azi regulamentul privind funcţionarea şi extinderea rețelelor energetice transeuropene. Prevederile documentului se referă la modernizarea, decarbonizarea și interconectarea infrastructurilor energetice transfrontaliere ale statelor membre pentru a le ajuta să-şi atingă obiectivele de neutralitate climatică până în 2050. Noile norme sunt menite să pună capăt sprijinului pentru noi proiecte de gaze naturale și petrol şi să asigure integrarea pieței, competitivitatea și securitatea aprovizionării. Normele revizuite pun accentul pe rolul energiei din surse regenerabile, inclusiv pe rețelele inteligente de gaze.


 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter