Social

Săptămâna viitoare va începe înregistrarea familiilor pe platforma compensatii.gov.md

post-img
online

Autoritățile preconizează să înceapă de săptămâna viitoare înregistrarea familiilor pe platforma online pentru a solicita compensații la energia electrică și căldură. Aceasta pentru a se stabili categoria de vulnerabilitate. Vor exista patru categorii – vulnerabilitate foarte ridicată, ridicată, medie și scăzută. Cât va constitui mărimea compensației se va stabili în luna noiembrie, cât va deveni mai clară ponderea gospodăriilor și segmentarea lor pe cele patru categorii. Explicațiile în acest sens au fost făcute de către ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, transmite IPN.

Sistemul informațional este în faza finală de testare, dar el nu poate deveni funcțional până nu va fi aprobat cadrul legal. „Gospodăriile vor avea la dispoziție o lună și jumătate pentru a se înregistra, pentru că, la fel ca și anul trecut, compensațiile vor fi oferite pentru perioada rece a anului. Aceasta cuprinde lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie”, a explicat ministrul în cadrul unei emisiuni  la TV8.

Sunt definitivate categoriile de vulnerabilitate, iar în noiembrie Guvernul va veni și cu mecanismul efectiv de compensare, care va fi similar cu cel de anul trecut – compensații direct în factură.

Înregistrarea familiilor va avea loc o dată pe an, iar solicitantul va introduce în formular date despre membrii familiei – IDNP), punctul de consum – codul contorului pentru energia electrică, gaze naturale sau termie. Membrii gospodăriei vor mai declara veniturile pe care le au, acestea fiind ulterior confruntate cu cele din bazele de date ale statului. 

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile, de aceea contăm pe onestitatea cetățenilor. De asemenea, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem Inspecția Socială care poate verifica dacă este evident că există o familie care abuzează sistemul”, a declarat Marcel Spatari.

Ministrul mai spune că în acest an compensațiile vor fi acordate într-un mod mai țintit și vor fi mai mari pentru familiile mai vulnerabile, dar în același timp marea majoritatea va primi compensații.

În categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată se vor încadra familiile pentru care energia reprezintă mai mult 90% din venitul gospodăriei după ce și-a acoperit cheltuielile de bază pentru produse alimentare și de igienă. Familiile pentru care energia reprezintă de la 35% până la 90% din bugetul disponibil după cheltuielile de bază se vor încadra categoria de vulnerabilitate ridicată. Pentru categoria de vulnerabilitate medie se va aplica procentajul de 20%-35% din venit, iar pentru cea scăzută – 10%-20%. „Pe 25 noiembrie sistemul va porni calculele. Probabil va lua o zi-două, pentru că e un volum mare de informații, și sistemul va genera decizia pentru gospodărie”, a mai declarat ministrul muncii și protecției sociale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter