Extern

24 august, Ziua Independenței Ucrainei

post-img
Ziua independenței Ucrainei
Sursa foto: tvr

Ucraina sărbătoreşte la 24 august independenţa de URSS din 1991, o dată ce marchează şi un semestru de război care a provocat zeci de mii de morţi şi distrugeri imense în această ţară. Ziua Naţională a Ucrainei este marcată sub o mare tensiune, la un an și șase luni de la lansarea invaziei ruse.

ZFR

Ucraina este un stat în Europa Orientală, situat între Rusia, Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Belarus. Este împărțit în 24 de regiuni. Capitala Ucrainei este oraşul Kiev, cu o populaţie de circa 2,8 milioane de locuitori. Alte oraşe sunt: Harkov, Dnepropetrovsk, Odesa, Zaporojie, Lvov, Krivoi Rog, Nicolaev, Herson, Ivano-Frankovsk, Sevastopol, Cernăuţi, Vinniţa, Ternopol ş.a.  Are o suprafață de 603,7 mii km pătrați și o populație de peste 47,7 mln de locuitori.

Ţara are ieşire la Marea Neagră şi Marea Azov, precum şi la fluviul Dunărea. Spaţiul ei este străbătut de numeroase râuri, majoritatea afluenţi ai Niprului: Ingul, Inguleţ, Sumara, Oriol, Vorskla, Horol, Sula, Trubej, Desna, Pripeat, Irpen ş.a. 

Climă temperat continentală. Vegetaţie de pădure, stepă şi silvostepă. Exportă minereuri de fier, petrol, cărbune, gaze naturale, maşini agricole, grâu şi zahăr. Importă petrol brut, metale neferoase, produse chimice, semifabricate industriale, aparataj electronic şi mărfuri de larg consum. Comerţ exterior cu Federaţia Rusă, Germania, Belarus, China, Turkmenistan şi alte ţări.

În martie 2018, Ucraina a devenit aspirantă a Alianței Nord-Atlantice, iar în luna iunie Rada Supremă a adoptat legea "Cu privire la securitatea națională a Ucrainei", care a consolidat dorința țării de a adera la UE și NATO. Occidentul a sprijinit întotdeauna Ucraina pe calea reformelor și consolidării apărării.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Ucraina au fost stabilite la 10 martie 1992. 

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter