Actualitate

Klaus Iohannis a vorbit despre cum pot fi contracarate amenințările Federației Ruse, la primul summit al Comunității Politice Europene

post-img
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis pledează pentru „acțiuni hotărâte, coordonate şi solidare în fața eforturilor continue ale Federației Ruse de divizare a continentului european”. În intervenția sa de la primul summit al Comunității Politice Europene, el a menționat și amenințările hibride care vin dinspre Moscova și a subliniat că reducerea dependențelor, securitatea cibernetică și protecția infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare.

Preşedintele României a evidențiat în cadrul intervenției sale importanța abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit și puternic. Pentru o înțelegere comună mai bună a amenințărilor actuale de securitate, Klaus Iohannis a evidențiat însă importanța esențială a cooperării cu alți parteneri internaționali care împărtășesc aceleași valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO și pentru un Parteneriat Transatlantic solid, „ca piatră de temelie a securității europene”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale, scrie Digi24.

Președintele României a subliniat, totodată, importanța strategică a regiunii Mării Negr și a reiterat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina. El a menționat în context „demersurile complexe” întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic și umanitar. 

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la prima reuniune la nivel înalt a Comunității Politice Europene, care a avut loc la Praga. Este o platformă nouă de dialog între UE și partenerii ei din Europa, a cărei înființare a fost salutată de șeful statului român, care speră însă că nu va deveni o alternativă la procesul de extindere a Uniunii. 

La acest summit au participat, alături de reprezentanții instituțiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter