Social

Statistici alarmante de pe şosele R. Moldova. Se înregistrează o creștere a căruţaşilor prinşi beţi în trafic

Căruțași băuți în trafic
Sursa video: TVR MOLDOVA

Statistici alarmante de pe şosele Republicii Moldova. În doar 9 luni, a crescut de 5 ori numărul căruţaşilor prinşi beţi în trafic. Autoritățile spun că tendinţa e de creştere în special în perioada sezonului agricol de toamnă. Astăzi, mai mulţi căruţaşi au fost testați la intrarea în satul Bardar, raionul Ialoveni.

„Astăzi aţi consumat alcool?
- Nu, nu. Eu cu tensiunea. Mă duc nişte grâu să primesc de la Colhoz. ” 

„Suflaţi, suflaţi, suflaţi. Ajunge. Zero, zero, opt.”

„De dimineaţă, am băut o jumătate de păhăruţ de vin că am dus nişte păpuşoi la o persoană, da aşa nu cam beau.”

Bărbatul  a scăpat de amendă pentru că nu depășise norma admisă de 0,15 mg/l de  vapori în aerul expirat. Controlul a continuat și pentru alți căruțași. 

„Nu consumez eu defel. E tare periculos cu calul. -   De ce? - Calul nu suferă alcool. Şi pentru asta el poate să facă ceva.  Să te arunce, să te muşte.”

„Am avut aşa întâmplări când am suit servit, şi... m-a muşcat calul. M-a  aruncat din căruţă. - Şi de atunci? - De atunci nu mai consum aşa  alcool.”

Unii recunosc că obişnuiesc să urce în căruţă în stare de ebrietate, dar au în cal un ajutor de nădejde.

„ Până acasă m-a dus, şi gata.
- Şi nu aţi mers dumneavoastră, calul singur?
- Da.”

In  9 luni din acest an, 154 de căruţaşi au fost prinşi beţi pe drumurile  naţionale, de aproape 5 cinci ori mai mulţi faţă de aceaşi perioadă a  anului trecut.

ALEXEI PANFILOV, medic psihiatru-narcolog: „Practic nu este nicio diferenţă, om în stare de ebrietate, este un om  cu o capacitate de judecată alterată, cu reacţii motorice şi psihice  întârziate, cu un control al mişcărilor mult mai rău. Persoana în stare de ebritate nu este capabilă să aprecizeze riscurile. În cazul căruţaşilor, mai apare factorul că calul ştie  drumul, mă va duce el. Asta este absolut incorect.”

În  acest an, s-au produs 4 accidente rutiere cu implicarea căruţaşilor  băuţi, în urma cărora un om a murit și alți trei au fost răniți.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter