Social

Lucrările de construire în municipiul Chișinău provoacă probleme la toate etapele, studiu

post-img
Lucrările de construire în municipiul Chișinău provoacă probleme la toate etapele, studiu
Sursa foto: IPN.md

Lucrările de construire în municipiul Chișinău provoacă probleme la toate etapele – de la autorizare până la controlul asupra executării actelor permisive. Constatarea aparține experților de la Transparency International-Moldova, care au efectuat un studiu cu privire la autorizarea și executarea construcțiilor în municipiul Chișinău.

Într-o conferință de presă la IPN, Mariana Kalughin, autoarea studiului, a declarat că cercetarea a avut drept obiectiv analiza proceselor și autorităților care au menirea să asigure legalitatea și calitatea construcțiilor în municipiu, precum și setarea unor recomandări în vederea îmbunătățirii stării de fapt. „În acest context, am urmărit câteva obiective specifice. Unul a ținut de analiza proceselor ca atare, și în mod special ne-am referit la aprobarea documentației de urbanism și amenajare a teritoriului, pentru că de aici totul începe. Autorizarea construcțiilor, controlul și sancționarea încălcărilor”, a notat Mariana Kalughin.

Cercetarea s-a desfășurat prin perspectiva a două dimensiuni – cadrul normativ versus punerea în aplicare a acestuia. Un alt obiectiv specific a fost analiza autorităților antrenate în domeniu. Este vorba despre autoritățile administrației publice locale, Consiliul Național al Monumentelor Istorice, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Agenția Națională Arheologică, Agenția pentru Supraveghere Tehnică.

În studiu se face trimitere la un audit al Curții de Conturi, care a relevat abateri de la cadrul normativ în emiterea actelor permisive în construcție în perioada anilor 2018-2019 în municipiul Chișinău. Sunt abateri care au periclitat securitatea patrimoniului public și cetățenilor beneficiari. Însă nicio persoană responsabilă din cadrul Primăriei nu a fost sancționată, cu o singură excepție.

Auditul a supus verificării 120 de acte permisive (60 certificate de urbanism pentru proiectare și 60 de autorizații de construire) emise în anii 2018-2019 cu destinația „construcția blocurilor locative” sau „construcția ansamblurilor rezidențiale cu centre comerciale și parcare auto subterană”. Din cele 120 de documente permisive verificate, 100 (sau 83%) au fost emise cu abateri de la cadrul normativ, la unele dintre ele fiind constatate mai multe abateri.

Studiul „Autorizarea și executarea construcțiilor în municipiul Chișinău” a fost realizat în proiectul „Consolidarea statului democratic de drept: contribuția societății civile ” implementat de Transparency International-Moldova și susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter