Politic

Maia Sandu: Sprijinul R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit

post-img
Maia Sandu, la Kiev
Sursa foto: Facebook

Președintele R. Moldova, Maia Sandu condamnă și respinge cu fermitate tentantiva Rusiei de a anexa în mod ilegal regiunile ocupate din Ucraina în urma unor „scrutine false organizate sub amenințarea armelor”. Reacția șefei statului a fost postată pe pagina sa de Twitter.

„Condamn și resping cu fermitate încercarea Rusiei de a anexa ilegal regiunile ocupate din Ucraina în urma voturilor false pe care le-a organizat sub amenințarea armei. Donețk, Luhansk, Herson, Zaporizhzhia și Crimeea sunt Ucraina. Sprijinul R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”, a precizat Maia Sandu.

Membrii Consiliului European au adoptat o declarație comună prin care „resping cu fermitate” și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene care se află si.

„Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată “referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a pus la cale ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și neavenite și nu pot produce niciun fel de efect juridic. Crimeea, Kherson, Zaporizhzhia, Donețk și Luhansk sunt Ucraina. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”.

Precizăm că, Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut Ucrainei ''să înceteze imediat ostilităţile'' şi să revină la masa tratativelor, relatează agenţiile internaţionale de presă.

''Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele'', a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în ''război hibrid'' împotriva Rusiei.

Citește și: ULTIMA ORĂ! VIDEO. Zelensky anunță că Ucraina va depune cerere de aderare la NATO: Știm că este posibil

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter