ACTUALITATE

Uniunea Europeană continuă să sprijine afacerile din Republica Moldova

Uniunea Europeană continuă să sprijine afacerile din Republica Moldova. Doar în 2020, peste 19 de mii de companii au primit asistenţă în cadrul iniţiativei EU4Business. Un raport oficial al programului a fost prezentat de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

Programul Eu4Business oferă sprijin şi încurajează antreprenorii mici şi mijlocii să-şi îmbunătăţească calitatea produselor şi să-şi modernizeze serviciile. În anul 2020, datorită sprijinului Uniunii Europene, peste 11 mii de persoane au obţinut locuri de muncă.


Excelenţa Sa JANIS MAŽEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: "Eu4Business susţine iniţiativele IMM-urilor în 6 ţări ale Parteneriatului Estic prin îmbunătăţirea accesului la finanţarea, promovarea celor mai bune reglementări de afaceri. Vreau să încurajez IMM-urile să fie mai active şi să caute informaţii şi să prezinte cereri bine formulate."

Iniţiativa Eu4Business asigură accesul la finanţare în condiţii speciale de creditare, servicii de asistenţă anti-criză pentru afaceri, precum şi suport tehnic acordat antreprenorilor aflaţi în dificultate. Doar anul trecut, srpijinul Uniunii Europene pentru IMM-urile din Republica Moldova a fost de 172 de milioane de euro.

SERGIU GAIBU Ministrul Economiei: "În anul 2020 am înregistrat un export către Uniunea Europeană de circa 1,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 67% din exporturile Republicii Moldova."

IULIA COSTIN director general ODIMM: "Astăzi Eu4Business este principala fereastră de asistenţă europeană pentru Republica Moldova de care ODIMM beneficiază şi, sigur că, benefiaciază şi întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova.

Dana Amaftoaie este unul dintre antreprenorii care a beneficiat de sprijin financiar din partea UE. Ea a deschis un centru de prestări servicii pentru dezvoltarea inteligenţei, dedicat copiilor.

DANA AMAFTOAIE antreprenor: „Prin investiţia care mi-a fost oferită şi încrederea acordată, am reuşit ca din profitul pe care l-am obţinut să-i reinvestesc aceşti bani. Acum ne găsiţi în Bălţi, Donduşeni, partea de nord a Republicii Moldova, Chişinău, şi acum, chiar şi în România.

Eu4Business este o iniţiativă de tip Umbrelă care include tot sprijinul UE pentru întreprinderile mici şi mijlocii din ţările Parteneriatului Estic. În ultimii zece ani, prin intermediul platformei, Republica Moldova a beneficiat de peste 50 de milioane de euro.