ACTUALITATE

Un român din nordul Bucovinei a fost desemnat, în acest an, cel mai bun medic din regiunea Cernăuţi

Un român din nordul Bucovinei a fost desemnat, în acest an, cel mai bun medic din regiunea Cernăuţi. Aurel Roşca este neurochirurg la Spitalul de Copii din Cernăuţi, iar în spatele titlului onorific pe care l-a câştigat stau ani grei de muncă şi sute de vieţi salvate.

Aurel Roşca s-a născut în localitatea Stăneşti, regiunea Cernăuţi, într-o familie numeroasă cu 8 copii, el fiind cel mai mare dintre ei. Din fragedă copilărie îşi dorea să devină medic, iar când a crescut visul său a devenit realitate. În anul 2000 a absolvit Academia de Medicină Bucovineană din Cernăuţi şi a devenit medic. A făcut rezidenţiatul iar apoi a mers la Doneţk, unde s-a specializat în Neurochirugie generală. A urmat şi cursuri de neurochirurgie pediatrică la Kiev şi nu s-a oprit aici.

 AUREL ROŞCA, medic neurochirurg, Cernăuţi: Au urmat stagiuni în diferite ţări din Europa, am fost şi în America, unde am fost într-o mare clinică de acordare a asistenţei medicale de urgenţă

 Medicul Aurel Roşca este unul dintre fondatorii secţiei de neurochirurgie la spitalul din Cernăuţi şi de-a lungul anilor a efectuat sute de operaţii complicate.

 VITALIE ZÂGREA, corespondent TVR MOLDOVA: Aceasta este una din cele 5 săli de operaţie a Spitalului orăşenesc Cernăuţi "Isidor Bodea" în care medicul neurochirurg român Aurel Roşca din Cernăuţi salvează silnic vieţi omeneşti.
 
 AUREL ROŞCA, medic neurochirurg, Cernăuţi: Copii la 16 ani care au avut insuficienţă a circulaţiei cerebrale, care a trebuit să înlăturăm hematoame în adâncul creierului şi să efectuăm operaţiile efective aici la noi în spital, în Bucovina, că aceşti copiii nu erau reali să fie transferaţi undeva. Ei au mers, au plecat de aici pe picioarele lor, asta e o bucurie.

 Pentru munca pe care o face cu atâta dedicaţie, Aurel Roşca a primit în acest an titlul de cel mai bun doctor din regiunea Cernăuţi. Pe cât este de talentat, pe atât este de modest. Medicul roman susţine că acest titlu este meritul tuturor colegilor săi, alături de care munceşte zilnic pentru a salva viaţa pacienţilor.

 AUREL ROŞCA, medic neurochirurg, Cernăuţi: Un doctor  ca să devină doctor şi să fie cel mai bun, dacă nu ar fi colegii de lângă el şi toţi angajaţii, asistenta medicală, de la cea care face curăţenie, de la cei din sala de operaţie, profesorii de la catedră, nu ar putea fi un doctor ca să devină cel mai bun.

 SERGHEI  STOROJUC, director, Spitalul pentru Copii "Isidor Bodea" Cernăuţi: Nu toţi paşii întreprinşi de el au fost simpli. A fost greu, dar le-a reuşit pe toate pentru că am văzut în el o sete de cunoştinţe şi o mare dorinţă de a deveni medic. Aurel a urmat o cale deloc simplă. Este vorba şi de chirurgie generală, şi de gărzi de noapte, şi de jumătăţi de salarii, şi de îndeplinirea mai multor funcţii concomitent, inclusiv la alte instituţii medicale.

  În ultimii 20 de ani, Aurel Roşca a fost mai mult timp alături de pacienţi decât alături de familie. Singura lui dorinţă este să aibă mai mult timp liber pentru a petrece alături de soţie şi cele două fiice.  
 
AUREL ROŞCA, medic neurochirurg, Cernăuţi: Omul care slujeşte mai mult pentru alţii îşi face lipsă de timp pentru sine şi pentru ai săi. De asta dorinţa a fost ca să avem multă sănătate şi mai mult timp pentru ai noştri, pentru că ziua care a fost ieri, ea nu se mai repetă niciodată...