ACTUALITATE

UE continuă să sprijine sistemul medical din Republica Moldova în lupta impotriva coronavirusului

Uniunea Europeană continuă să sprijine sistemul medical din Republica Moldova în lupta impotriva coronavirusului. Spitalele în care sunt trataţi bolnavii de COVID 19 vor fi dotate cu puls-oximetre şi concentratoare de oxigen. Echipamentele medicale au fost cumpărate cu fonduri ale Uniunii Europene şi au fost donate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cele trei mii de pulsoximetre şi trei sute de concentratoare de oxigen donate de OMS vor fi de mare ajutor medicilor din spitale pentru tratamentul bolnavilor.

MIHAIL CIOCANU, directorul Institutului de Medicină Urgentă: „Oxigenatoarele şi pulsoximetrele sunt echipamente indispensabile în tratamentul pacienţilor COVID cu forme medii şi forme grave ale maladiei. Ele vor fi distribuite în toate spitalele din ţară care sunt activate pentru tratamentul pacienţilor Covid”.

Valoarea donaţiei este de 253 de mii de euro.

GINTAUTAS BARANAUSKAS, şef adjunct pentru cooperare, Delegaţia UE: „Uniunea Europeană va continua să susţină sistemul medical şi toţi cetăţenii Republicii Moldova”.

Dr. MILJANA GRBIC, reprezentant OMS: „Pandemia încă nu a luat sfârşit, acel nou val de Omicron ne arată că mai puţină lume ajunge în terapie intensivă dar totodată acest lucru se datorează faptului că în Europa Occidentală, unde a început acest val de Omicron, rata vaccinării este înaltă. Acum acest val se mişcă spre Europa de Est şi ştim cu toţii foarte bine că nivelul de vaccinare în Europa de Est este mult mai scăzut. Venim cu un mesaj către oameni să se vaccineze deoarece există dovezi clare că vaccinul ne ajută să nu facem forme grave”.

Uniunea Europeană a oferit anul trecut aproximativ 7 milioane de euro, bani direcţionaţi spre sistemul medical din Republica Moldova. Vorbim inclusiv de donaţii de echipamente vitale pentru pacienţii COVID-19 dar şi de dispozitive menite să ajute autorităţile să acţioneze mai rapid. De exemplu, laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică a fost dotat cu un echipament modern, care permite depistarea noilor mutaţii ale coronavirusului.