ACTUALITATE

Ucraina | Secretarul de stat american, convorbire cu şeful diplomaţiei UE: O nouă agresiune rusă va fi întâmpinată cu ”consecinţe rapide, severe şi coordonate”

post-img

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut ieri, 15 ianuarie, o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, cu privire la situaţia din Ucraina.

Cei doi oficiali au discutat despre strânsa lor coordonare, alături de aliaţii NATO şi partenerii europeni, pentru a răspunde la consolidarea militară continuă şi profund îngrijorătoare a Rusiei în Ucraina şi în apropierea acesteia.

Secretarul Blinken a reafirmat că o nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu „consecinţe rapide, severe şi coordonate”, potrivit declaraţiilor oficiale transmise de purtătorul de cuvânt Ned Price. 

„Comunitatea serviciilor de informaţii nu a făcut o evaluare conform căreia ruşii au decis în mod categoric să întreprindă o acţiune militară în Ucraina”, a declarat Sullivan reporterilor după o săptămână de discuţii între Statele Unite, aliaţii săi occidentali şi Rusia. „Aşa că, aşa cum stau lucrurile în acest moment, Rusia are oportunitatea de a veni la masa negocierilor.”

„Suntem pregătiţi în ambele variante…Suntem pregătiţi să facem progrese la masa negocierilor… şi suntem pregătiţi să luăm măsurile necesare şi adecvate pentru a ne apăra aliaţii, pentru a ne sprijini partenerii şi pentru a răspunde cu fermitate la orice agresiune evidentă care ar putea avea loc”, a adăugat consilierul pentru securitate naţională al SUA.