ACTUALITATE

Tudor Ulianovschi: ONU a recunoscut că diferendul transnistreană nu este un subiect intern şi există o parte terţă în conflict

post-img

Începând de astăzi problematica transnistreană a ajuns la un alt nivel, prin rezoluţia de astăzi ONU a recunoscut că diferendul transnistrean nu este un conflict intern ci există o parte terţă implicată. Declaraţia îi aparţine ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat la New Yourk la Cartierul General al ONU.

„Faptul că astăzi ONU a adoptat această Rezoluţiei cu 64 de susţinători s-a recunoscut legitimitatea solicitărilor anterioare ale Republicii Moldova privind retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti din stânga Nistrului. Este un succes al Parlamentului, al Guvernului şi al colegilor mei din Ministerul de Externe. Astăzi am demonstrat că diferendul transnistrean nu este o situaţie internă ci o încălcare a dreptului internaţional de către o ţară terţă care menţine trupe pe teritoriul nostru suveran fără ca noi să fim de acord cu acest lucru”, a declarat Tudor Ulianovschi pentru TVR MOLDOVA.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău spune că Moscova nu ar trebui să reacţioneze nervos după această rezoluţie, deoarece la Kremlin se cunoaşte despre aceaste solicitări, de aceea ar trebui să-şi respecte angajamentele luate la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999.

Amintim că astăzi, Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluţia depusă de Republica Moldova şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei.

Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În favoarea acestuia au votat 64 de state, 14 au fost împotrivă, iar 83 s-au abţinut.