ACTUALITATE

Tiraspolul a transmis Chişinăului o „notă de protest”

post-img

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, au avut o întrevedere la Bender miercuri, 23 august, la care au asistat şi reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

La întrevedere au fost abordate chestiuni ce ţin de importanţa intensificării interacţiunii la nivelul experţilor din grupurile sectoriale de lucru pentru eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mijloacelor de transport, bunurilor şi serviciilor etc., transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

De asemenea, reprezentanţii politici au discutat despre asigurarea accesului liber al fermierilor la terenurile agricole aflate după traseul Râbniţa-Tiraspol, dar şi crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană ş.a.

Vicepremierul Gheorghe Bălan a subliniat că autorităţile moldoveneşti sunt deschise pentru un dialog constructiv cu toţi actorii implicaţi în procesul de reglementare în vederea rezolvării problemelor stringente cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Presa din regiunea transnistreană a menţionat că, în cadrul discuţiilor, Vitalii Ignatiev a transmis omologului său de la Chişinău o „notă de protest” din partea autorităţilor de la Tiraspol „în legătură cu stabilirea controlului vamal-comun între Republica Moldova şi Ucraina „pe teritoriul Transnistriei”. Potrivit lui Ignatiev, prin această măsură unilaterală, partea moldovenească încalcă acordurile anterioare şi mecanismul procesului de negocieri, iar poziţia Tiraspolului este de fiecare dată ignorată.

Chişinăul a reiterat în repetate rânduri că acţiunea comună cu partea ucraineană se înscrie în normele dreptului internaţional privind protecţia hotarelor statului recunoscute de comunitatea internaţională şi nu aduce atingere intereselor populaţiei şi mediului de afaceri din regiunea transnistreană.