ACTUALITATE

Sorin Ioniţă: Unii se tem foarte tare de o Republica Moldova europeană

„Unii se tem de o Republica Moldova europeană, care există, este foarte puternică şi s-a văzut asta la alegerile prezidenţiale.S-ar putea ca Moldova europeană să fie majoritară în momentul acesta”, a spus Sorin Ioniţă, expert în politici publice de la ExpertForum România, la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA.

Sorin Ioniţă a precizat că, în acest moment, există două state Republica Moldova.

„Ai ţara de acasă, cu problemele ei, cu fracturile ei sociale şi ai ţara din Vest, moldovenii activi care s-au occidentalizat. (...) Dar dacă Moldova europeană nu este prezentă fizic acasă şi ai tot felul de metode administrative ca să faci obstrucţie pe vot şi ea nu se va putea exprima, asta va crea tot felul de frustrări. Eu cred că oamenii ăştia se joacă cu focul într-un mod iresponsabil, încercând să oprească sute de mii de voturi din Vest”, a spus Sorin Ioniţă.

Expertul român a menţionat că jocul acesta a fost dintodeauna.

„Republica Moldova de acasă, cu clivaje sociale, vot controlat pe graniţa de la Nistru şi în secţiile speciale şi oprirea votului din Vest şi contează cine pune mai multe resurse. Nu este în regulă, argumentele sunt total ipocrite. Să facă 300 de secţii de votare, pentru asta ţara se poate împrumuta, dar cheltuielile nu sunt atât de mari. Se poate justifica bugetar terminarea buletinelor de vot? Ţine asemenea explicaţie politică? Orice cetăţean care vrea să se exprime, trebuie să se exprime”, a spus Sorin Ioniţă.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX, a declarat că orice influenţă asupra CEC trebuie să înceteze.

„CEC este un organ independent, care trebuie să aplice legea. Legea spune foarte clar care trebuia să fie decizia în ce priveşte numărul de secţii de votare”, a precizat Nicolae Pamfil.

Acesta a menţionat că există bani bugetaţi pentru organizarea a 150 de secţii de votare.

„Nu s-au alocat încă toate sumele, dar soluţii se vor găsi pentru organizarea alegerilor, pentru că nu poate să rămână acest scrutin în suspans, pe jumătate organizat, pe jumătate neorganizat, pentru că nu avem bani până la capăt”, a spus Nicolae Pamfil.

Alexandru Slusari, vicepreşedinte Platforma DA, a spus în cadrul emisiunii că ceea ce s-a întâmplat astăzi este grav.

„Eu nu cred că Igor Dodon comunică direct cu Cimil, dar cu certitudine dă indicaţii lui Lebedinschi şi Filipov. Aceşti doi indivizi au făcut trafic de influenţă, dar ieri am vorbit despre una, iar peste noapte situaţia s-a schimbat şi vedem cum 8 membri ai CEC mimează procesul de deschidere a secţiilor peste hotare”, a spus Alexandru Slusari.