ACTUALITATE

Secretarul general NATO: Am trimis răspunsul către Moscova. Rusia ar trebui să se abţină de la orice retorică agresivă, coercitivă, să îşi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi R. Moldova

post-img

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri seară un apel pentru detensionarea imediată a situaţiei de la graniţa Ucrainei cu Rusia. "Suntem în faţa unui moment critic pentru securitatea euroatlantică", a declarat Stoltenberg. El a precizat că NATO a transmis în paralel cu SUA răspunsul cerut de Moscova privind arhitectura de securitate din zonă şi a subliniat disponibilitatea de a asculta îngrijorările Rusiei. Stoltenberg a făcut apel şi la reluarea legăturilor diplomatice, relatează stiriletvr.ro.

"Suntem în faţa unui moment critic pentru securitatea euroatlantică. (...) Facem apel la Rusia încă o dată să dezescaladeze imediat situaţia", a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO: Am trimis răspunsul către Moscova. Suntem în faţa unui moment critic pentru securitatea euroatlantică. Rusia ar trebui să se abţină de la orice retorică agresivă, coercitivă

Astăzi, NATO a transmis răspunsul scris pentru Rusia. "Am făcut acest lucru în paralel cu Statele Unite", a explicat secretarul general al NATO.


Răspunsul priveşte 3 teme majore.

"Rusia a tăiat legăturile diplomatice cu NATO, ceea ce face ca dialogul nostru să fie mai dificil. Trebuie să restabilim aceste birouri la Moscova şi la Bruxelles. Ar trebui, de asemenea, să folosim la maximum canalele militare existente de comunicare pentru a promova transparenţa şi pentru a reduce riscurile. De asemenea, ar trebui să stabilim o cale civilă de comunicare pentru situaţii de urgenţă", a declarat Stoltenberg.

A doua temă abordată în propunerile transmise de NATO Rusiei priveşte situaţia de securitate din şi din jurul Ucrainei.

"Suntem pregătiţi să ascultăm îngrijorările Rusiei şi să începem o conversaţie reală despre cum să menţinem şi să întărim principiile fundamentale ale securităţii europene cu care am fost cu toţii de acord". Acest lucru include, potrivit lui Stoltenberg, dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propria cale privind siguranţa naţională. "Rusia ar trebui să se abţină de la orice retorică agresivă, coercitivă şi de la activităţi maligne îndreptate către Aliaţi şi către alte naţiuni. Rusia ar trebui, de asemenea, să îşi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Moldova, unde are trupe fără consimţământul acestor ţări", a subliniat Stoltenberg.

A treia temă abordată în răspunsul transmis Moscovei priveşte reducerea riscurilor, transparenţa şi controlul armelor. "Istoria a arătat că un angajament pe aceste chestiuni poate furniza securitate reală pentru toţi", a arătat Stoltenberg. Deci este nevoie de măsuri practice, care pot face diferenţa. Ca prim pas, Stoltenberg a propus discuţii pentru informarea în privinţa exerciţiilor şi politicilor NATO, în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

"NATO este o alianţă defensivă şi nu căutăm confruntarea. Dar nu putem şi nu vom face niciun compromis pe principiile de bază privind securitatea", a arătat Stoltenberg. "Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra şi proteja toţi aliaţii", a conchis secretarul general al NATO.