ACTUALITATE

Săptămâna Memoriei, dedicată comemorării victimelor Holocaustului: Mesajul ambasadorului României în R. Moldova, Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă

post-img

În contextul marcării Săptămânii Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a transmis un mesaj.

„Distinşi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi rroma,

Mă simt onorat să mă adresez dumneavoastră la debutul Săptămânii Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului, care debutează cu expoziţia de fotografii „Rabinii Europei în timpul Holocaustului” şi masa rotundă cu genericul „Trecutul istoric al comunităţii rrome. Holocaust – genocidul împotriva rromilor”.

Prin acţiunile ce vor fi organizate în această săptămână aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului şi îi onorăm pe supravieţuitorii celei mai odioase desfăşurări de forţe criminale pentru exterminarea semenilor din istorie.

Pentru toate vieţile nevinovate curmate – bunici, părinţi, soţi, fii şi fiice, şi pentru suferinţele îndurate de supravieţuitori, dar şi de familiile şi urmaşii acestora, reafirmăm angajamentul nostru de a nu lăsa uitarea să se aştearnă peste suferinţele şi jertfa lor şi de a ne opune cu toată forţa repetării unei astfel de tragedii. Amintirea şi cinstirea memoriei victimelor Holocaustului reprezintă o datorie fundamentală a tuturor.

Acum circa opt decenii, începea deportarea forţată a evreilor şi romilor români în Transnistria, campanie în care 120.000 de semeni ai noştri au parcurs un drum al morţii. Tortura, foametea, bolile, condiţiile mizere şi inumane în care au fost siliţi să trăiască, deposedarea de orice fel de bunuri, drepturi şi demnităţi, sub ameninţarea constantă a morţii au fost puse în practică de criminali ai regimului mareşalului Ion Antonescu care au fost condamnaţi pentru crime de război.

Voi continua să reafirm cu tărie că lecţia dură a Holocaustului trebuie să funcţioneze ca un far care să ne ghideze pe drumul nostru european, iar pe puţinii supravieţuitori pe care timpul ni-i îngăduie, trebuie să-i preţuim şi să-i onorăm.

România este angajată constant în ceea ce priveşte asumarea trecutului, respingerea şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului şi va continua să promoveze definiţia de lucru a antisemitismului, fiind una dintre primele ţări care a introdus în legislaţie această definiţie.

Totodată, România a adoptat în anul 2021 Strategia Naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum şi Planul de acţiune pentru implementarea acesteia.

De asemenea, se întreprind eforturi pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

Suntem convinşi că educaţia despre Holocaust trebuie să devină un punct de reper pe agenda noastră comună. Nu voi obosi să repet că educarea tinerilor este cea mai bună reacţie pe care o putem oferi la provocările contemporane la adresa valorilor fundamentale ale umanităţii. Numai astfel tânăra generaţie va avea şansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranţa, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinşi în capcana ignoranţei, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuţi în faţa tentativelor de rescriere a istoriei şi de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenţi şi fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranţa, extremismul şi populismul.

Cu gândul la suferinţele unor suflete inocente şi la cele ale supravieţuitorilor noştri, să acţionăm uniţi şi solidari pentru apărarea şi promovarea principiilor şi valorilor democratice.

Fie ca memoria victimelor să rămână veşnic în inimile noastre!”

Totodată, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă a depus în data de 27 ianuarie 2022, un buchet de flori la monumentul Victimelor Fascismului.