ACTUALITATE

Ruxanda Glavan: Halatele chirurgicale cu termenul expirat, retrase din circuit de către ANSP.

post-img

Halate chirurgicale de unică folosinţă, cu termenul expirat, au fost retrase din circuit de către Agenţia Naţională de Sănătate Publică. Despre aceasta a anunţat deputata Pro Moldova Ruxanda Glavan, ea fiind cea care a sesizat Procuratura Generală în privinţa acestui subiect.  

Cele 3500 de seturi de halate de protecţie expirate încă în anul 2016 au fost distribuite, în luna mai, inspectorilor din secţia control de stat în sănătate. „Este o probă care ne arată adevăratele motive de infectare în masă a medicilor şi lucrătorilor medicali, care sunt expuşi pericolului îmbolnăvirii din cauza protecţiei necorespunzătoare pusă la dispoziţie de autorităţi”, a subliniat Ruxanda Glavan.

Deputata a menţionat că, încă în luna aprilie 2019, ANSP a fost atenţionată de Curtea de Conturi despre stocul de 3.500 de halate de protecţie expirate, care trebuiau retrase şi nimicite. Contrar normelor, ANSP, la un an distanţă de la auditul Curţii, a distribuit seturile de protecţie neconforme inspectorilor care lucrează în focare.

Procuratura urmează să investigheze acţiunile ANSP. Toate probele acumulate de deputata Pro Moldova vor fi transmise procurorilor.

Conform datelor oficiale, până la ziua de azi, au fost confirmate 1827 cazuri de infectare în rândul angajaţilor din sistemul medical, din totalul de 10321 de cazuri de COVID 19 în ţară.