ACTUALITATE

Republica Moldova are un nou vicepremier pentru Reintegrare, la mai bine de două luni de la demisia fostului oficial, Vladislav Kulminski. Portofoliul a fost preluat de Oleg Serebrian, fost ambasador al Republicii Moldova în Germania. Diplomatul a depus astăzi jurământul în faţa preşedintelui Maia Sandu şi a premierului Natalia Gavriliţa.

Şeful statului, Maia Sandu şi premierul, Natalia Gavriliţa, şi-au exprimat speranţa că noul vicepremier pentru reintegrare va reuşi să gestioneze eficient dosarul transnistrean în actualul context regional.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Vorbim despre sarcina noastră de a identifica o soluţie paşnică, diplomatică a conflictului transnistrean. O soluţie care să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova şi o soluţie care să rezulte într-un stat funcţional”.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Dvs. sunteţi un diplomat cu o experienţă bogată, un interlocutor cumpătat, înţelept, exact calităţile de care este nevoie pentru a gestiona acest dosar complex într-o perioadă dificilă. Sunt sigura ca echipă este mai puternică şi va beneficia de experienţa bogată pe plan internaţional”.

Oleg Serebrian este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. A făcut cursuri în mari oraşe europene, la Institutului European din Nisa, Şcoala Naţională de Administraţie din Paris, dar şi Universităţile din Edinburgh şi Birmingham. Oleg Serebrian are şi o amplă experienţă diplomatică şi a fost  ambasador al Republicii Moldova în Franţa, Germania şi la UNESCO. Noul vice-prim-ministru pentru reintegrare a recunoscut că preluarea mandatului este o provocare profesională pentru el.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „E o perioadă dificilă, va fi greu sunt foarte conştient că mandatul e unul complex şi complicat, dar voi încerca să fac faţă”.

Funcţia de viceprim-ministru pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană, Vladislav Kulminski, şi-a anunţat demisia pe 5 noiembrie 2021, invocând motive personale.