ACTUALITATE

R. Moldova riscă să rămână, din nou, fără gaz în plină iarnă. Gazprom ameninţă că va sista livrările

Riscăm din nou, să rămânem, fără gaz în plină iarnă. Gazprom ameninţă că va sista livrările către Republica Moldova dacă, până mâine inclusiv, nu este plătit în avans gazul consumat în ianuarie. Drept urmare, Guvernul a aprobat declararea stării de urgenţă în domeniul gazelor naturale pentru următoarele 60 de zile, iar mâine Parlamentul se va convoca în şedinţă extraordinară pentru a institui starea de urgenţă.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat încă de dimineaţă că au primit o scrisoare oficială de la Moscova prin care Gazprom ameninţă autorităţile. Termenul limită este vineri, 21 ianuarie, ora 9. În caz de neplată, va fi sistată furnizarea de gaz natural către Republica Moldova.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Mîine voi merge în Parlament să solicit acest lucru, a avut loc şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale şi vom lua decizii care sa asigure livrarea neîntreruptă. 60 de zile pentru că este foarte probabil conform calculelor sa avem problema si in februarie e necesar sa acţionăm prompt”.

Până acum, MoldovaGaz a reuşit să strângă doar 38 de milioane de dolari din cele 63 necesare pentru achitarea gazului în avans. Mai mult, s-a plătit deja pentru consumul de gaz utilizat până la data de 9 ianuarie 2022. Situaţia de criză în care s-a ajuns acum este una regretabilă, susţine vicepremierului Andrei Spînu.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „În contract se vorbeşte despre un drept, o oportunitate Gazprom să sisteze furnizarea, au fost suficiente solicitări din partea Moldovagaz şi a mea ca să se aloce 2 săptămâni. Este, evident, o schimbare de atitudine”.

Potrivit premierului, utilizarea păcurii nu este o alternativă în această situaţie de criză. Totuşi, Natalia Gavriliţa are convingerea că se vor găsi încă 25 de milioane de dolari pentru a plăti factura în avans, până vineri. Au fost identificate două soluţii.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „E vorba de amânarea achitării TVA, compensaţii, aceste două ar trebui să acopere suma lipsa solicitata de Gazprom”.

În aceste condiţii, majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali este inevitabilă.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Tariful la achiziţia gazului ar putea fi de maxim 14,7 lei. Moldovagaz finalizează calculele pentru tarif şi va merge la ANRE”.

Autorităţile au promis că odată cu creşterea tarifului, vor fi majorate şi compensaţiile oferite cetăţenilor. Pentru a fi decretată stare de urgenţă la nivel naţional este nevoie de votul deputaţilor din Parlament.

Şi la sfârşitul lunii octombrie 2021 Parlamentul de la Chişinău a declarat stare de urgenţă la nivel naţional. Expira contractul cu Gazprom, iar părţile nu ajungeau la o intelegere. Măsura a fost necesară pentru a asigura procurarea gazelor naturale în regim rapid întrucât Republica Moldova se confrunta cu o situaţie de criză energetică. Atunci, în premieră, s-a cumpărat gaz din surse alternative, de pe pieţele din Olanda, Polonia, dar şi din alte state.