ACTUALITATE

"Putin şi mafia": canalul german ZDF a difuzat un film despre corupţia din Rusia. Autorii filmului sunt ameninţaţi

post-img

Canalul public german ZDF a difuzat un film despre venirea lui Vladimir Putin la putere pe fundalul acuzaţiilor de corupţie şi legături cu lumea mafiotă.

Cei care se culcă târziu în Germania ar putea viziona filmul "Putin şi mafia" pe canalul TV german ZDF, care a continuat seria de filme documentare despre Rusia. Filmul de 44 de minute al regizorului Nicolae Tonev şi jurnalista Anastasia Kirilenko vorbeşte despre actele de corupţie în care Vladimir Putin ar fi implicat atunci când era viceprimar al oraşului St Petersburg, preşedintele şi premier al Rusiei.

O altă misiune a filmului este să vorbească despre presupusele legături ale lui Putin cu mafia, screi dw.com.

Filmul se bazează pe interviuri cu diverşi adversari ai preşedintelui rus. Unul dintre aceştia este Andrei Zykov, fostul anchetator principal pentru cazuri speciale din Sankt Petersburg. La începutul filmului, el însoţeşte echipajul de filmat cu barca la peninsula din Vyborg, unde caută aşa-numita "reşedinţă a lui Putin". 

Diferite semne - de la angajaţii Serviciului Federal de Gardă care o păzesc la elementele de decor, interior cu un vultur cu două capete - indică, potrivit autorilor filmului, că obiectul găsit este exact reşedinţa preşedintelui. 

Pentru prima dată despre secreta "rezidenţă de vară a lui Putin" de la graniţa finlandeză a apăruta la postul de televiziune "Rain" în 2017. Autorii, desigur, nu au primit acces la obiect, dar cu ajutorul personalului şi a unei drone al echipei Fundaţiei Anti-Corupţie (FBK), Alexei Navalny, publicul german a putut, de asemenea, să aprecieze luxul rezidenţei cu vedere spre Golful Finlandei.

Apoi, autorii filmului se întorc în 1991, chiar la începutul carierei civile a lui Putin, care a demisionat din KGB. Antreprenorul şi politicianul din Sankt Petersburg, Andrei Korchagin, care locuieşte acum în Londra, relată un episod cu fraude în furnizarea resurselor naturale în schimbul hranei, în care era suspectat tânărul viceprimar al oraşului, adjunctul lui Vladimir Putin. Anatolie Sobchak. 

Putin-Preşedinte: palatul din apropierea Gelendzhik şi violoncelistul miliardar, Roldugin

O atenţie deosebită a fost acordată de regizori pentru epoca în care Putin devenise deja preşedinte al ţării. Ei au spus despre schema de corupţie, beneficiarul căruia, după cum se presupune, ar putea fi liderul rus. Este vorba de reşedinţă la Cape Idokopas lângă Gelendzhik. Autorii filmului citează omul de afaceri de la Petersburg, Serghei Kolesnikov, primul în 2010, care a atras atenţia asupra construirii unui palat uriaş pe Marea Neagră, care a fost construit, potrivit lui, în mod special pentru Putin.

Apoi, regizorii s-au întors la unul dintre cele mai recente episoade care provoacă suspiciunea de corupţie: bogăţia surprinzătoare a prietenului lui Putin, violoncelistul Serghei Roldugin. Datorită publicării dosarelor "Panama" în 2016, sa dovedit că, în urma tranşelor de bani inexplicabile ale marilor companii ruseşti şi a tranzacţiilor neobişnuit de lucrative pe conturile offshore ale muzicianului, s-au acumulat cel puţin 2 miliarde de dolari.

O parte importantă a filmului povesteşte despre presiunea pe care au avut-o cei care au decis să acuze liderii ruşi de corupţie. În acest sens, creatorii benzii au reamintit soarta fostului ofiţer FSB, Alexander Litvinenko, care a murit din cauza otrăvirii la Londra şi a auditorului Serghei Magnitsky, care a murit în închisoarea rusă.

În final, autorii filmului se confruntă, de asemenea, cu ameninţări: un ofiţer FSB, anonim, a încercat să-i intimideze, precum şi un alt "asistent al unui important industriaş influent cu legături în Kremlin".