ACTUALITATE

Pronostic optimist, la Obiectiv Comun. Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea să apară până la sfârşitul anului 2020

Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea să apară până la sfârşitul anului 2020. De această părere este Randy Schekman, unul dintre cei mai reputaţi savanţi, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în anul 2013. Savantul are rădăcini basarabene şi a fost invitatul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

„Sunt foarte optimist că vom avea un vaccin eficient până la sfârşitul anului. Diferenţa dintre eforturile pe care le depun cercetătorii să găsească un vaccin pentru coronavirus şi eforturile depuse pentru elaborarea vaccinurilor pentru alte maladii este criza mondială în care ne aflăm. Foarte multe companii din întreaga lume şi guvernele statelor au investit miliarde de dolari în cercetări paralele. Multe dintre acestea vor eşua, dar unele dintre ele, sunt convins, vor avea rezultate în elaborarea măcar parţială a unui vaccin până la finele anului”, a spus Randy Schekman.

Randy Schekman spune  că odată cu apariţia vaccinului, cercetătorii trebuie să producă miliarde de doze pentru a imuniza populaţia planetei.

„Este un efort imens care va necesita o cooperare masivă dintre guverne şi industria privată. Cred că odată ce vom avea un asemenea vaccin, cu eficacitate parţială, producţia acestuia va fi realizată foarte repede, iar dozele vor deveni accesibile pentru toată lumea până anul viitor”, a precizat savantul.

Există mereu un pericol ca virusul să sufere mutaţii, iar vaccinul să nu mai fie bun. Cercetătorii au nevoie de timp pentru a găsi soluţii.

„Există mereu un pericol ca virusul să sufere mutaţii, iar vaccinul să nu mai fie bun. Asta e problema cu HIV, care suferă mutaţii atât de rapid încât este practic imposibil să faci un vaccin eficient. Din fericire, în cazul SARS-CoV-2, care provoacă Covid-19, mutaţiile nu se produc atât de repede ca să fie rezistente la vaccin”, a spus Randy Schekman.

Profesorul Randy Schekman are rădăcini basarabene şi a mărturisit  că anul viitor ar putea veni în Republica Moldova.