ACTUALITATE

Procurorii au cerut arest în penitenciar pentru Ruslan Popov şi vor contesta la Curtea de Apel decizia arestului la domiciliu

Adjunctul suspendat al procurorului general, Ruslan Popov, anchetat pentru îmbogăţire ilicită, a primit mandat de arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Procurorii au cerut însă arest in penitenciar şi au declarat că vor contesta decizia Judecătoriei la Curtea de Apel Chişinău. Între timp, apărătorii acestuia îl vor la libertate şi au contestat deja măsura preventivă. De cealaltă parte, Ruslan Popov susţine că este nevinovat, iar arestarea sa este ilegală.

Ruslan Popov susţine că dosarul său penal ar fi fost fabricat la comandă politică dar nu a oferit nicio dovadă.

RUSLAN POPOV, arestat preventiv : „Au coincis interesele atât criminale, cât şi politice, pentru a nu avea probleme care ar rezulta din investigaţiile de la Procuratură din ultima vreme. Au decis să se debaraseze atât de Stoianoglo, cât şi de Popov, dar şi de alţi procurori din cadrul Procuraturii”.

Popov afirmă că învinurile care i se aduc, cele de îmbogăţire ilicită, sunt lipsite de temei. El a declarat că a muncit cinstit o viaţă întreagă pentru a construi o casă cu trei etaje în satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Potrivit declaraţiei de avere a lui Popov, casa ar costa puţin peste 111 mii de lei, adică vreo 5500 de euro.

RUSLAN POPOV, arestat preventiv: „Până a construi casa, eu cu soţia am avut apartament cu trei odăi la Albişoara. Am vândut apartamentul şi cu banii câştigaţi noi am început construcţia casei. Este o casă până la urmă ordinară”.

Ruslan Popov a respins şi acuzaţiile că ar avea o afacerea în pomicultură şi un depozitului frigorific pentru fructe, înregistrate de fapt pe numele tatălui său.

RUSLAN POPOV: „Acest frigider a fost construit de către părinţii mei. Mama mea a lucrat în Italia 20 de ani, fratele meu lucrează cu toată familia de peste 15 ani. Şi toţi împreună au decis să facă acest frigider”.

De cealaltă parte, procurorii afirmă că au suficiente probe care să demonstreze vinovăţia lui Popov.

NADEJDA BUSUIOC, procuror: „Organul de urmărire penală a acumulat suficiente probe că această  verificare efectuată de Autoritatea Naţională de Integritate a fost compromisă, ori nu au fost aplicate toate pârghiiile legale pentru a examina acest caz sub toate aspectele. Mai mult un episode care face parte din învinurile aduse domnului Popov nici nu a făcut obiect al acestor verificări efectuate de ANI”.

Amintim că, pe 9 octombrie, Ruslan Popov a fost reţinut în urma unor percheziţii efectuate la el acasă, în satul Mileştii Mici. El era deja suspendat din funcţie imediat după procurorul general Alexandr Stoianoglo, arestat şi el pentru 5 capete de acuzare. Cel de-al doilea adjunct, Iurie Perevoznic şi-a dat demisia.