ACTUALITATE

Procuratura Generală a anunţat că oligarhul fugar Vlad Plahotniuc va fi pus sub învinuire într-o nouă cauză penală

Procuratura Generală a anunţat că oligarhul fugar Vlad Plahotniuc va fi pus sub învinuire într-o nouă cauză penală. Este vorba de dosarul Metalferos în care este vizat pe trei capete de acuzare. Procurorii au solicitat mandat de arest pe numele lui Plahotniuc pentru o perioadă de 30 de zile.

MARIANA CHERPEC, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale: „Confirmăm punerea sub învinuire a lui Vlad Plahotniuc în cadrul dosarului penal "Metalferos". Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare: crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, escrocherie în proporţii deosebit de mare şi spălare de bani. La 05.11.2021 procurorii au înregistrat la Judecătoria Chişinău, cu sediul Ciocana, demersul de aplicare a arestului preventiv in contumacie în privinţa acestuia pe un termen de 30 zile. La 10.11.2021 judecătorii urmează să se expună pe marginea demersului înaintat de către procurori”.

Presa de investigaţie a scris în repetate rânduri despre conexiunea lui Vlad Plahotniuc cu întreprinderea de stat Metalferos. Potrivit jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă, fostul lider PD a fost beneficiarul unor companii care au încasat în ultimii ani, direct sau indirect, zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deţinea funcţii publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declaraţiile de avere şi interese ale fostului politician. Amintim că fostul lider al democraţilor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019 şi nu s-a mai întors.

ot atunci a fost dat în urmărire internaţională fiind învinuit în două dosare de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Ulterior, în 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo, acum suspendat, a înaintat noi învinuiri pe numele lui Vlad Plahotniuc în dosarul privind furtul miliardului.