ACTUALITATE

Peste 500 de angajaţi ai Guvernului, Parlamentului şi altor instituţii participă astăzi la Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului

post-img

În contextul Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului, peste 500 de angajaţi ai Guvernului, Cancelariei de Stat, Serviciului Fiscal de Stat, Parlamentului şi Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală participă la acţiuni de plantare a puieţilor.



Maia Sandu, care participă şi ea la acţiunile de înverzire a plaiului, a apreciat implicarea sporită a colegilor în cadrul campaniei şi a subliniat importanţa împăduririi Republicii Moldova, întrucât rata actuală este de aproximativ 11%, fiind cea mai mică din ţările din regiune. „Ne propunem până în anul 2030 să ajungem cel puţin la 16%. Rezolvarea problemelor de mediu este o prioritate pentru Guvern şi, în mod specific, creşterea suprafeţelor de împădurire. În acest sens, o să mobilizăm resurse externe, suplimentare, proiecte cu finanţare externă. Este bine să explicăm şi copiilor cât de important este mediul pentru noi, pentru că de suprafaţa de pădure, depinde şi calitatea aerului, şi protecţia solului, şi a apelor. Sper să avem mai multe campanii similare, să ne solidarizăm cu toţi cetăţenii şi să facem lucruri pentru binele comunităţii”, a spus Maia Sandu.

În acest an Fondul Ecologic Naţional va aloca un milion de lei pentru procurarea materialului săditor şi desfăşurarea Campaniei Naţionale de Înverzire a Plaiului, scrie ZdG.

Pentru executarea lucrărilor de plantare şi completare a culturilor silvice, precum şi pentru dezvoltarea reţelei de spaţii verzi, entităţile silvice ale Agenţiei „Moldsilva” au crescut în pepinierele silvice peste 14 milioane de puieţi, cu un spectru de 60 de specii (cele mai răspândite sunt paltinul, salcâmul, frasinul verde, stejarul, nucul şi arţarul). Acest fond  va fi utilizat atât pentru necesităţile proprii, cât şi pentru cererile parvenite de la Administraţiile Locale ce au în gestiune terenuri acoperite cu vegetaţii forestiere (păduri, fâşii de protecţie a câmpurilor şi a bazinelor acvatice), agenţilor economici şi altor instituţii, conform tarifelor stabilite oficial.

Ziua Naţională de Înverzire a plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” este principala campanie naţională de plantare a arborilor din Republica Moldova şi a fost instituită prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 27  din 13.02.1995, în scopul implicării societăţii la înverzirea Plaiului Natal (crearea de noi păduri, fâşii forestiere de protecţei a câmpurilor, parcurilor, scuarelor, aliamentelor de-a lungul drumurilor publice, etc.). Iniţial, acţiunea de înverzire  avea loc primăvara, în luna aprilie, iar din anul 2011 se desfăşoară în ultima sîmbătă a lunii octombrie.