ACTUALITATE

Olesea Stamate: Consiliul Uniunii Avocaţilor este un cerc închis şi poate exista favoritism

post-img

Atunci când există suspiciuni de corupţie sau alte ilegalităţi, trebuie să se acţioneze prompt, fără a le oferi avocaţilor răgaz pentru a distruge probe. Este explicaţia Olesei Stamate privind necesitatea aprobării amendamentului său la Legea avocaturii, deşi iniţiativa i-a adus critici dure din partea apărătorilor. Olesea Stamate spune că prevederea potrivit căreia reţinerea, percheziţionarea şi arestarea avocaţilor poate avea loc doar cu acordul Consiliului Uniunii Avocaţilor (CUA), este inoportună în contextul în care acesta este o entitate închisă care-şi apără semenii.

Amendamentul buclucaş propus de Olesea Stamate presupune excluderea din Lege a prevederii potrivit căreia avocaţii pot fi reţinuţi, percheziţionaţi sau arestaţi doar cu acordul prealabil al CUA. Stamate spune că raţionamentul iniţiativei sale este lupta cu corupţia, fără ca apărătorii să mai aibă timp să distrugă probe. Potrivit ei, CUA poate acţiona subiectiv în privinţa persoanelor din sistem, scrie IPN.

„Uneori, celeritatea determină rezultatul. Acţiunile întârziate au un impact negativ asupra rezultatului. Al doilea aspect este legat de entitatea care oferă aceste garanţii. CUA este constituit exclusiv din avocaţi, în comparaţie cu CSM unde sunt jumătate judecători, jumătate non-judecători, acolo este un echilibru, există şi opinii din afara sistemului. CUA este un cerc închis de actori doar din interiorul sistemului şi există riscul ca ei să-şi protejeze semenii, poate exista un favoritism sau o abordare preferenţială. Al treilea aspect vizează riscul scurgerii de informaţii. Din momentul depunerii cererii şi până se convoacă CUA există riscul ca informaţia respectivă să ajungă la avocatul cu pricina, iar el să distrugă probe”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, unii jurişti spun că apărătorii ar trebui să beneficieze de garanţii în exercitarea profesiei de avocat, întrucât eventuale scurgeri de informaţii din dosarele clienţilor lor ar putea periclita întregul proces de apărare.

„Un avocat cinstit cred că beneficiază de această normă care-l protejează şi e normal ca el să vrea menţinerea acestei garanţii. Pentru că trăim în Republica Moldova, vedem care este contextul, au fost anterior cazuri când organele de urmărire penală îşi folosesc instrumentele abuziv, pentru a determina un anumit comportament, inclusiv asupra avocaţilor care sunt apărătorii drepturilor omului. O formulă de compromis ar fi menţinerea unor garanţii, aşa cum se întâmplă în alte ţări. În special, vorbim de sediile avocaţilor, fiindcă acolo sunt dosarele, iar potrivit deontologiei profesionale şi normelor internaţionale avocatul trebuie să păstreze confidenţialitatea detaliilor din dosar”, a spus juristul Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

Consiliul Uniunii Avocaţilor cere guvernării retragerea amendamentului „Stamate” din procedura parlamentară. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, apărătorii anunţă grevă generală în perioada 20-24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activităţii de avocat, inclusiv a activităţii avocaţilor din sistemul asistenţei juridice garantate de stat.