ACTUALITATE

Mircea Geoană, Secretar general adjunct NATO: România a avut o istorie foarte chinuită, iar prietenii din R. Moldova sunt parte a aceleaşi istorii

România a avut o istorie foarte chinuită, iar prietenii noştrii din Republica Moldova sunt parte din aceeaşi istorie contorsionată. Declaraţia a fost făcută de secretarul general adjunct NATO, românul Mircea Geoană, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Mircea Geoană, România şi regiunea nu au avut parte de linişte şi pace mai mult de câteva decenii.

„În clipa în care România a avut o şansă de a scăpa de blestemul geografiei şi de a se îndrepta către matca naturală, Occidentul, am făcut-o cu toţii. Am avut şansa să ridic steagul României la NATO”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul adjunct al NATO a menţionat că, fără extinderea NATO, UE nu s-ar fi extins.

„Garanţia de securitate pe care NATO o oferă, schimbările în sistemul de siguranţă naţională, în zona armatei, a serviciilor de informaţii, de democraţie, libertate, sunt precondiţii pentru prosperitate. NATO şi UE nu au transformat România, ci efortul de a face parte din aceste organizaţii au transformat România”, a spus Mircea Geoană.

Acesta a menţionat că, la fel ca Republica Moldova, Ţările Baltice au fost parte a URSS, dar apartenenţa la NATO le-a transformat.