ACTUALITATE

Ministrul de Externe: Peste 7000 de cetăţeni au solicitat ajutorul autorităţilor de la Chişinău pentru a ajunge acasă

post-img

Peste 3600 de cetăţeni ai R. Moldova au ajuns acasă din diferite ţări, cu ajutorul autorităţilor Republicii Moldova. Cel puţin asta a declarat ministrul de Externe de la Chişinău, Oleg Ţulea, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi. Totuşi, în continuare, numărul persoanelor care se adresează Ambasadelor R. Moldova şi autorităţilor cu solicitări de repatriere este unul impunător.

„Cu rute charter şi pe cale terestră, am ajutat 3665 de cetăţeni din mai multe ţări, care au ajuns în R. Moldova”, a declarat Ţulea.

„Acum avem în jur de 7000 de persoane care au solicitat ajutor. Ne propunem să avem o planificare pe săptămâni cu zboruri anunţate din timp.  Graficul va fi aprobat cât mai curând, pentru ca cetăţenii să îşi procure bilete avia”, a mai declarat ministrul.

Cei care vor să ajungă acasă, cu o rută charter, sunt îndemnaţi să se înregistreze online pe paginile de internet şi facebook ale misiunilor diplomatice şi consulare, care ulterior sunt transmise Minsiterului de Externe şi Integrării Europene. Ce ţine de costul transportării, ministrul spune că fiecare cetăţean îşi achită biletul avia, însă dă asigurări că preţul este unul minim şi realist.

Amintim că sute de cetăţeni încearcă să se facă auziţi, fie prin intermediul reţelelor de socializare, cât şi prin intermediul presei, pentru a fi ajutaţi să ajungă acasă, în condiţiile în care frontierele mai multor ţări sunt închise, din cauza pandemiei de coronavirus.