ACTUALITATE

VIDEO/UPDATE. Şedinţa Parlamentului: Bugetul de stat şi politica fiscală şi vamală pentru 2021, votate la miez de noapte de PSRM şi Pentru Moldova

post-img

Are loc şedinţa Parlamentului Republicii Moldova. Pe ordinea de zi sunt 59 de proiecte.

UPDATE: La propunerea Zinaidei Greceanîi, deputaţii PSRM şi Pentru Moldova au aprobat închiderea sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă. Asta deşi, astăzi, deputaţilor din opoziţie li s-a spus că şi mâine va avea loc şedinţa Parlamentului.

Zinaida Greceanîi spune că în zilele următoare se va convoca şedinţa Biroului Permanent pentru a examina moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, anunţată astăzi de PAS şi Platforma DA, după care urmează să aibă loc o şedinţă specială a Parlamentului.

UPDATE 23:12. Deputaţii Pentru Moldova şi PSRM au votat bugetul de stat pentru 2021 şi politica fiscală vamală. Cei câţiva deputaţi din opoziţie  scandează „Ruşine!”, în schimb, deputaţii PSRM şi Pentru Moldova au aplaudat. De menţionat că la niciun proiect nu a fost discutat niciun amendament.

Andrian Candu: „PD a făcut câteva greşeli, când era la guvernare, inclusiv netransparenţa, pentru că votam proiecte la miez de noapte. Doamna preşedinte, dvs ne-aţi anunţat că bugetele se vor vota mâine. Apoi subit vedem că ele se aprobă astăzi, la miez de noapte. Totul are un sfârşit şi o să regretaţi că nu aţi vrut să fiţi mai transparenţi. Este ruşinos şi regretăm foarte mult că la miez de noapte faceţi astfel de şmecherii”. 

Alexandru Slusari: „Pentru ce voi faceţi singuri acest dezmăţ? De ce?”

UPDATE: 22:47. Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a venit în Parlament şi a susţinut o declaraţie de la tribuna Parlamentului: „Acest parlament... eu credeam că nu există ceva mai degradant, dar asistăm la ceva nemaipomenit. Nu a fost aşa ceva nici în timpul lui Plahotniuc.  Ce drept aţi avut? Cine v-a împuternicit să votaţi la ora 23:00 (bugetele)? Sunt câteva sute de amendamente, trebuie să le discutăm normal, avem şedinţa mâine, şedinţa de vineri... (...) Acest Parlament trebuie dizolvat cât mai repede. Asta este culmea, este dezmăţul. (...) Voi sunteţi ruşinea acestei ţări... Nu mai am cuvinte...”


UPDATE: Bugetul asigurărilor sociale şi bugetul asigurărilor medicale au fost deja votate. 

UPDATE ora 22:32.
În sală sunt 53 de deputaţi PSRM, Şor şi neafiliaţi. Continuă şedinţa Parlamentului. Deputaţii vor vota, în lectura a doua, bugetele pentru 2021.

UPDATE ora 22:18. În Comisia Economie Buget şi Finanţe au fost avizate bugetele pentru 2021. Deputaţii merg în plenul Parlamentului.

UPDATE. De asemenea, deputata Lidia Guzun a venit după câteva zeci de minute de la începerea şedinţei Comisiei, spunând că nu a fost anunţată despre convocarea Comisiei. Deputaţii PSRM au argumentat prin faptul că deputaţii din PAS şi PD au părăsit şedinţa Parlamentului. 

„Şedinţa Parlamentului este una, iar şedinţa Comisiei este alta”, a răspuns Lidia Guzun.

UPDATE. „Membrii Comisiei Economie, Buget şi Finanţe împart în aceste momente peste 300 de milioane de lei din bani publici. Între Dodon, Şor şi Nichiforciu&Andronache. Noaptea şi fără a înregistra audio/video şedinţa Comisiei”, scrie Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

Deputatul Radu Marian a venit la şedinţa Comisiei Economie, Buget şi Finanţe şi a cerut întreruperea acesteia, întrucât aceasta nu este înregistrată şi filmată, pentru a fi respectat principiul transparenţei. 


UPDATE ora 21:30. Deputaţii au luat o pauză de o oră şi jumătate, până la ora 22:00, timp în care Comisia economie, buget şi finanţe şi cea juridică să se întrunească în şedinţe, pentru a aviza unele proiecte. Amintim în sală sunt doar deputaţii PSRM şi cei din Platforma Pentru Moldova. PAS, PPDA, PD şi Pro Moldova au boicotat şedinţa de astăzi.

UPDATE: Deputaţii PSRM-Pentru Moldova au votat două proiecte de lege privind reţeta electronică şi ”farmaciile mobile”.

UPDATE: Procesul de control al averii şi al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcţiei publice ori de demnitate publică. Parlamentul, în şedinţa plenară de astăzi, a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, în două lecturi.

În prezent, termenul prevăzut de legislaţie este de 3 ani de la expirarea sau încetarea mandatului.

Proiectul a fost criticat de ANI.

UPDATE:
 Parlamentul a aprobat, în lectura finală, proiectul de modificare şi completare a Legii privind administraţia publică locală şi Legii privind descentralizarea administrativă şi proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.

UPDATE: Parlamentul, cu majoritatea voturilor, a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi. Acesta prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei şi de 62 de ani – pentru bărbati, începând cu 1 ianuarie 2021.

UPDATE: A fost abrogată „legea miliardului”. Parlamentul a aprobat, în cadrul şedinţei plenare de astăzi, PROIECTUL de lege  pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015. Pentru anularea ”legii miliardului” au votat 56 de deputaţi 

UPDATE: După revenirea din pauza, Pro Moldova anunţă, de asemenea, că boicotează şedinţa Parlamentului. În plen, însă, sunt 52 de deputaţi, astfel, şedinţa continuă.

UPDATE. „Ţinând cont de cât de toxică este agenda de astăzi a Parlamentului”, PAS şi PPDA boicotează şedinţa Parlamentului. „Voia boierului”, a răspuns Zinaida Greceanîi.  De asemenea, şi PD a anunţat că părăseşte sala de şedinţe.  Deputatul Andrian Candu a solicitat pauză. Deputaţii revin la 13:30.

Textul moţiunii: UPDATE: După o oră jumătate de discuţii, deputaţii au aprobat ordinea de zi. Deputatul PAS Igor Grosu prezintă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului R. Moldova. 

UPDATE: S-a propus excluderea din ordinea de zi a proiectului de modificare a Codului Audiovizualului, a proiectului cu privire la funcţionarea limbilor, a proiectului de modificare a Legii cu privire la ANI, cu privire la traducerea prospectelor medicamentelor în limba rusă.  Propunerile nu au fost acceptate.

Respinsă a fost şi propunerea de e exclude de pe ordinea de zi a proiectului de anulare a aşa-numitei Legi a miliardului, dar şi  a proiectului ce ţine de „farmaciile ambulante”.

UPDATE: „În supliment, peste jumătate din proiecte nu au avizul Guvernului, este un record al încălcărilor Legislative”, anunţă Slusari. Astfel Platforma DA cere excluderea unor proiecte, inclusiv cel cu privire la statutul Găgăuziei. Propunerea a fost acceptată.

UPDATE: Majoritatea deputaţilor a respins includerea pe ordinea de zi a unor proiecte înaintate de PAS şi Platforma DA, printer care chemarea în Parlament a şefului  Serviciului Vamal, ministrului de interne şi cel de externe, pe subiectul contrabandei cu anabolizante.

UPDATE: Cu privire la protestul fermierilor şi soluţia propusă de PSRM, Mihai Popşoi: „Pentru scheme în buget, tot timpul aţi găsit bani, pentru ţigări, spirt, duty free, minerit, tot ce doriţi,  dar pentru agricultori care muncesc în câmp, şi anul acest a fost o secetă cum nu a mai fost în ultimii 100 de ani, bani nu găsiţi”.


UPDATE: Alexandru Slusari anunţă că reprezentanţii fermierilor, care au ieşit azi la protest, aşteaptă, la ora 14:00, membrii comisiei Economiei, Buget şi Finanţe, pentru discuţii.