ACTUALITATE

VIDEO. Votat de Parlament: Stare de urgenţă în R. Moldova, începând cu 1 aprilie

post-img

Cu votul majorităţii parlamentare, deputaţii au votat pentru instituirea stării de urgenţă în R. Moldova. Decizia a fost luată cu votul a 52 de deputaţi, întruniţi astăzi în cadrul şedinţei Parlamentului.

UPDATE: Premierul interimar Aureliu Ciocoi se află la tribuna parlamentului în care prezintă situaţia epidemiologică, cu propunerea instituirii stării de urgenţă. 

 Deputatul Igor Grosu a declarat că premierul vine cu un „cec în alb”, întrucât nici premierul, şi nici proiectul Parlamentului nu vin cu propuneri exacte ce ţin acţiunile ce urmează a fi implementate în perioada stării de urgenţă. Ministrul Justiţiei a declarat că secretarul general al Guvernului a contactat toate ministerele, pentru ca acestea să vină cu propuneri, care vor fi făcute până mâine. De partea cealaltă, Igor Grosu declară că aceste propuneri trebuiau prezentate astăzi în Parlament, pentru ca deputaţii să ştie pentru ce anume votează.

„Veniţi nici măcar cu 5 propuneri concrete pe partea pandemică şi măcar 5 propuneri pe partea economică. Să veniţi şi să spuneţi „vreau să fac asta şi cadrul legal nu îmi permite”. Noi constatăm că cereţi nişte drepturi care nu e clar pentru ce vă trebuie şi ce vreţi să faceţi cu ele. Mie mi se pare un funcţionar responsabil este să aibă un plan, să ştie concret ce vrea să facă, nu să vorbească în abstract de nişte potenţiale decizii, care nu e clar ce o să prevadă”, spune deputatul Dan Perciun.

De asemenea, deputatul Pavel Filip a declarat că din cele 12 măsuri incluse în proiectul Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgenţă, doar două măsuri nu pot fi luate în prezent de CNESP, restul fiind posibile de a fi implementate în situaţia actuală.

De cealaltă parte, premierul interimar spune că se cer nişte pârghii acordate unui guvern în demisie, ca să poată gestiona eficient pandemia, inclusiv de a redirecţiona banii. 


„Plan nu poate fi pentru că se solicită atribuţii şi pârghii. Care plan? Puteţi şti cum se va comporta virusul? Mari planificatori v-aţi găsiti aici”, a răspuns socialistul Corneliu Furculiţă celor care cer Guvernului un plan de acţiuni, deputatul subliniind că PSRM va vota instituirea stării de urgenţă.

Deputaţii se întrunesc în şedinţă plenară. Pe ordinea de zi se află un singur subiect: proiectul prin care se va institui stare de urgenţă.