ACTUALITATE

Legea organizaţiilor necomerciale, în Monitorul Oficial

post-img

Decretul de promulgare şi legea cu privire la organizaţiile necomerciale vor fi publicate luni, 27 iulie, scrie Moldpres.

Noua lege va reglementa cadrul juridic al organizaţiilor necomerciale prin simplificarea procedurilor în activitatea acestora. Astfel, termenul de înregistrare a organizaţiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice şi dobândeşte personalitate juridică din momentul înregistrării. Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică.

De asemenea, noua lege prevede că organizaţiile necomercială nu pot susţine material, nici nu poate presta gratuit servicii partidelor politice şi organizaţiilor social-politice.

Organizaţiile necomerciale constituite de partidele politice şi de organizaţiile social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice şi organizaţiilor social-politice în scopul consolidării capacităţilor organizaţionale ale acestora. În perioada campaniei electorale, organizaţia necomercială nu poate presta servicii sau susţine material sau gratuit concurenţii electorali şi nu poate face agitaţie electorală. Organizaţia necomercială poate întreprinde acţiuni de promovare a alegerilor, organiza dezbateri între concurenţii electorali şi monitoriza campaniile electorale şi alegerile, în condiţiile stabilite de Codul electoral.

Amintim că Proiectul de lege privind organizaţiile necomerciale a fost votat pe 11 iunie, în lectură finală. Adoptarea legii ONG-urilor a fost o condiţie pentru obţinerea unei noi tranşe din asistenţa macro-financiară oferită de către UE R. Moldova.