ACTUALITATE

Laura Codruţa Kovesi, în Parlamentul European, despre lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate

Laura Codruţa Kovesi şi-a făcut prima apariţie în calitate de procuror şef al Parchetului European în Parlamentul de la Bruxelles. Ea a fost invitată de membrii comisiei de libertăţi civile pentru a creiona împreună o strategie comună a Uniunii Europene pentru lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Şefa Parchetului European se află în plin proces de formare a unei echipe a ceea ce ar urma să fie instrumentul european de luptă împotriva unu flagel care pune în pericol însăşi existenţa Uniunii Europene: corupţia, la care se adaugă crima organizată.

Pentru ca aceasta luptă să fie eficientă este nevoie de elabordarea unei strategii care să ducă la o colaborare transfrontalieră mai bună şi o comnicare mai eficientă între sistemele judiciare din ţările membre.

La audierea din Parlamentul European au participat şi directori din Europol şi Comisia Europeană şi cercetători ai fenomenului crimei organizate.

Parchetul European este o instituţie la care participă 22 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta urmează să îşi înceapă efectiv activitatea la finele anului 2020, când va începe anchetarea fraudelor cu bani europeni. Laura Codruţa Kovesi are un mandat de şapte ani în fruntea instituţiei.