ACTUALITATE

Iurie Reniţă: Spiritul românesc şi valorile noastre naţionale există şi vor exista de acum încolo în Basarabia

Astăzi, în Basarabia sunt nişte sentimente mixte, dar cei care gândesc şi acţionează româneşte au un prilej de satisfacţie, pentru că spiritul românesc, valorile noastre naţionale, există şi vor exista de acum încolo, a declarat deputatul Iurie Reniţă la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

Iurie Reniţă a completat, menţionând că, indiferent de conotaţiile politice, votul dat pe 15 noiembrie este o rază de speranţă pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar şi românilor basarabeni.

„Revenirea acasă, în Europa, în România, este dezideratul nostru suprem, iar lucrul acesta îl înţeleg foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care,, din 1991 încoace, au încercat diferite metode de a impune un stat independent, suveran”, a spus deputatul.

Potrivit acestuia, factorul politic şi influenţa nefastă a Moscovei sunt extrem de prezente în Republica Moldova.

„De aceea, lăsăm la o parte zilele şi problemele cu care ne confruntăm şi marcăm cu bucurie evenimentele de la 1 Decembrie, mai ales că, la originea acestui vis realizat au stat şi basarabenii”, a precizat Iurie Reniţă, care a mai adăugat că Reunirea ar trebui să înceapă de la Chişinău.

 Prezent la emisiune prin skype, preşedintele Fundaţiei “Corneliu Coposu”, Ion-Andrei Gherasim, a declarat că, pentru el, această zi este a tuturor românilor, de pretutindeni.

„Pasul cel mare, pentru care fiecare român a luptat în 1918, trebuie să se întâmple. Corneliu Coposu spunea că generaţiile viitoare au ca Decalog reunirea frontierelor de la 1918”, a spus  Ion-Andrei Gherasim.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei “Corneliu Coposu”, fericirea o va simţi atunci când va avea acelaşi paşaport, aceeaşi carte de identitate, cu cei de la Chişinău.

„În Basarabia, românii adevăraţi trebuie să facă pasul înainte. Datoria mea este ca, aici, la Bucureşti, prin Fundaţia Corneliu Coposu, să presez autorităţile din România să facă paşii necesari pentru acest proiect atât de important, cum este Unirea cu Basarabia” a spus Ion-Andrei Gherasim..