ACTUALITATE

FOTO. Noi numiri la MAI. Cine sunt cei doi secretari de stat, aprobaţi de Guvern în şedinţa de astăzi

post-img

Astăzi, 12 ianuarie 2022, în cadrul şedinţei Guvernului, au fost aprobate Hotărârile de numire în funcţie a secretarilor de stat ai Ministerului Afacerilor Interne – Daniela Misail-Nichitin şi Viorel Cernăuţeanu.

Misail-Nichitin este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”, licenţiată în drept, studii de masterat în domeniul advocacy şi schimbări sociale. Ea s-a alăturat echipei MAI în calitate de şefă a Cabinetului Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova în luna septembrie 2021.

Are un spectru larg de formări, în domenii precum drepturile omului, prevenirea şi combaterea violenţei în bază de gen, violenţei în familie şi contracarării abuzului şi exploatării sexuale comerciale a copiilor (inclusiv online). Daniela Misail-Nichitin este promotoarea mai multor metode inovatoare în activitatea poliţiei comunitare, precum şi formator naţional la INJ în domeniul investigării infracţiunilor în domenii precum combaterea violenţei faţă de femei şi intervievarea copiilor victime-martori ale abuzului şi exploatării.

Viorel Cernăuţeanu este membru al familiei MAI din 1997, odată cu începerea studiilor de profil în oraşul Buzău, România, care au fost continuate la Academia de Poliţie din oraşul Ankara (Turcia) şi la Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, unde a absolvit inclusiv masterul în drept.

Şi-a început activitatea în calitate de lector universitar în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, ulterior deţinând diverse funcţii de conducere în cadrul MAI şi IGP, de la şef secţie până la şef direcţie generală, inclusiv locţiitorul comandantului BPDS „Fulger”. În perioada 2012-2013 a gestionat procesul amplu de reorganizare a MAI, iar în perioada 2013-2015 a făcut parte din Centrul de reformă al MAI.

Tot astăzi, în cadrul şedinţei Guvernului, a fost aprobată Hotărârea de numire în funcţie de şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne – Alexandru Oprea.

Alexandru Oprea este colonel al serviciului de salvare şi are o experienţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi excepţionale de peste 23 de ani. Alexandru Oprea este absolvent al Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti, precum şi al facultăţii Microelectronică şi Tehnologii Informaţionale din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, Chişinău.

Anterior a fost responsabil de crearea centrului de dirijare în situaţii excepţionale şi co-directorul de organizare a exerciţiilor internaţionale de gestionare a situaţiilor de urgenţă, organizate împreună cu NATO, la care au participat 1298 persoane din 26 state şi 8 organizaţii internaţionale.

De asemenea, Alexandru Oprea este autor a unor transformări a activităţii IGSU pe domeniul de intervenţie, reorganizând schema de intervenţie pentru o monitorizare eficientă a parametrilor de calitate. El îl va substitui în funcţie pe Mihail Harabagiu, general-maior al serviciului de salvare.