ACTUALITATE

Fostul deputat PDM, Constantin Botnari, afirmă că nu se ascunde de justiţia din R. Moldova, dar cere să fie cercetat în Marea Britanie

Fostul deputat al Partidului Democrat, Constantin Botnari afirmă că nu se ascunde de justiţia din Republica Moldova, dar cere să fie cercetat în Marea Britanie, acolo unde spune că se află de doi ani. Botnari este una dintre persoanele din anturajul fostului lider PD, Vlad Plahotniuc şi e dat în urmărire internaţională de luna trecută. Într-o adresare, postată pe o reţea de socializare, el susţine că a aflat din presă că este căutat de oamenii legii, lucru infirmat de procurori care spun că Botnari a fost citat, iar mâine este aşteptat la şedinţa de judecată.

Constantin Botnari, poreclit în spaţiul public "Borseta", afirmă că e dispus să colaboreze cu ancheta şi a anunţat unde poate fi găsit.

CONSTANTIN BOTNARI fost deputat PDM: „În 2019 am emigrat cu familia mea în Marea Britanie unde locuiesc până în timpul de faţă şi muncesc la o firmă privată. Cu trei săptămâni în urmă am aflat din presa din Republica Moldova că sunt căutat şi cercetat penal. Căutat de organele de drept, Interpol din Republica Moldova care nu este corect şi tare m-a uimit acest caz”.

Constantin Botnari spune că a părăsit Republica Moldova fără nicio restricţie şi nu a avut de a face vreodată cu justiţia de la Chişinău. Totuşi, este dat în urmărire internaţională prin intermediul Interpol din decembrie 2021. Fostul deputat PD este suspectat de falsificarea actelor publice. În acelaşi dosar e vizat şi fostul director al Agenţiei Servicii Publice, Serghei Răilean care ar fi dispus emiterea de buletine de identitate şi paşapoarte pe numele mai multor persoane din anturajul lui Vlad Plahotniuc.

CONSTANTIN BOTNARI, fost deputat PDM: „Avocaţii mei au pregătit o cerere adresată către Procuratura R. Moldova prin care se cere să se formeze o comisie ca să fiu cercetat aici în Marea Britanie. Sunt deschis că colaborez cu ancheta şi nu mă ascund”.

După apariţia adresării lui Constantin Botnari pe internet, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a confirmat într-un comunicat că el este cercetat penal în dosarul privind falsificarea actelor de identitate.

REACŢIA PCCOCS: „Învinuitul Constantin Botnari a fost citat pentru a participa la şedinţa de judecată de aplicare a arestului. Totuşi, acesta a cerut amânarea şedinţei ca să poată participa personal. În acest sens, avocaţii lui au depus o cerere, care a fost acceptată de instanţa de judecată, în vederea asigurării drepturilor acestuia. Luni, 17 ianuarie 2022, urmează să aibă loc şedinţa amânată data trecută la solicitarea acestuia”.

În Marea Britanie s-au refugiat şi alte două persoane cercetate penal în Republica Moldova. Este vorba de fostul şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc şi controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon căutaţi şi ei de Interpol. Recent, Interpol l-a reţinut în Belgia pe Iurie Topală, fostul director al Căii Ferate a Moldovei. Oamenii legii îl caută şi pe deputatul Ilan Şor, căruia i s-a retras imunitatea parlamentară, iar recent a fost văzut plimbându-se nestingherit într-un centru comercial din Israel. Între persoanele date în urmărire e şi fostul lider al democraţilor Vladimir Plahotniuc despre care se crede că s-ar afla în Turcia.