ACTUALITATE

Expoziţia „Mănăstirile Basarabene, centre de spiritualitate culturală”, la Biblioteca Naţională a R. Moldova

"Mănăstirile Basarabene, centre de spiritualitate culturală" se intitulează un simpozion ştiinţific internaţional, organizat online de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Manifestarea a ajuns la cea de-a 29-a ediţie. Aceeaşi tematică are şi o expoziţie de manuscrise şi carte românească veche, tipărite la mănăstirile basarabene, vernisată tot astăzi.

Exemplarele expuse, ce datează din secolul al 18-lea şi al 19-lea, constituie o preţioasă sursă documentară pentru studiul culturii şi civilizaţiei din spaţiul basarabean.

ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională: „Evenimentul este organizat în contextul marcăii celor 600 de ani de la atestarea documentară a Mănăstirii Căpriana şi 290 de ani de la întemeierea Mănăstirii Hârbovăţ. Scopul expoziţiei este de a scoate în evidenţă viaţa spirituală monahală basrabeană în lume, care şi-a găsit reflectarea în scrisul şi tiparul cărţilor vechi”.

Manuscrisele conţin traduceri şi lucrări originale realizate de călugării care au slujit în mănăstirile Dobruşa, Noul Neamţ, Căpriana, Curchi, Hârbovăţ.

VERONICA COSOVAN, şef, secţia "Carte veche şi rară": „Lucrările expuse au fost traduse şi copiate de dascăli şi călugări cu ştiinţă de carte. Pe paginile lor se regăsesc multe mărturii relevante ale timpului. Unele dintre ele au circulat în tot spaţiul românesc. Drept dovadă este liturghia tipărită la Buzău în anul 1702, care provine din colecţiile carte veche şi rară a Biblitoecii-Institut "Andrei Lupan". Însemnătatea de pe file vorbeşte despre faptul că exemplarul a fost în mănăstirea Putna”.

Publicul va avea ocazia să facă o incursiune în istoria literaturii dogmatice, să descopere istoria circulaţiei cărţilor româneşti şi importanţa lor în spaţiul cultural şi religios dintre Prut şi Nistru.

VERONICA COSOVAN, şef, secţia "Carte veche şi rară": „De la texte liturgice, dogmatice, cărţi ale Noului Testament, literatură monahală, populară, care în mare parte au fost traduse din limba greacă”.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 august la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.