ACTUALITATE

Europarlamentar: Este inadmisibil ca un grup de parlamentari să atace CCM, doar fiindcă îi e teamă de alegeri

Cooperarea dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană se bazează pe valorile europene, iar statul de drept este una dintre aceste valori. În momentul în care PSRM şi majoritatea parlamentară atacă statul de drept, aceştia pun în pericol beneficiile pe care le poate obţine Republica Moldova, iar acest lucru este împotriva intereselor cetăţenilor republicii. Despre aceasta a vorbit europarlamentarul român Siegfried Mureşan, în cadrul unei intervenţii pentru emisiunea Punctul pe Azi.

Europarlamentarul declară drept inadmisibil atacul majorităţii PSRM-Şor asupra Curţii Constituţionale, prin deciziile de revocare a mandatului Domnicăi Manole şi numire a unui alt judecător.

„Când un grup de parlamentari schimbă legi doar pentru a-şi salva propriile fotolii, se numeşte încălcarea statului de drept. De aceea au existat foarte multe reacţii ale partenerilor R. Moldova. Este inadmisibil ca un grup de parlamentari să atace instituţii ale statului, să atace CC doar fiindcă le e teamă de alegeri, de voturile oamenilor.

În momentul de faţă, există două priorităţi în relaţia UE cu Republica Moldova. În primul rând: restabilirea statului de drept, să protejăm puterea judecătorească de acei politicieni care doresc să o atace. Şi cea de-a doua: alegeri parlamentare anticipate, la care oamenii să iasă la vot şi să voteze politicieni care să apere statul de drept. N-aş fi spus că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate, dacă n-aş fi văzut ce se întâmplă în ultimele două săptămâni. Avem o majoritate parlamentară în Republica Moldova care atacă instituţiile statului doar pentru a-şi păstra propriile privilegii. Vedem că nu există un Guvern care să se bazeze pe o majoritate parlamentară transparentă, funcţională. De aceea e foarte clar că avem nevoie de alegeri anticipate şi în parlament să fie reprezentată voinţa cetăţenilor. Pentru că la alegerile prezidenţiale oamenii au spus foarte clar „vrem reformă şi modernizare”. A câştigat cu majoritate de voturi, candidatul care vrea reformă şi modernizare şi a pierdut Igor Dodon, care vrea un stat slab, acaparat de câţiva oameni politici”, a declarat Siegfried Mureşan.
 
Europarlamentarul mai spune că, în doar câteva luni de mandat, Maia Sandu a reuşit să obţină contacte cu partenerii internaţionali, pe când Igor Dodon, în patru ani de mandat, a dus Republica Moldova în izolare şi nu a reuşit să obţină beneficii concrete cu partenerii internaţionali.