ACTUALITATE

Este oficial! Republica Moldova este în stare de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile

Este oficial. Republica Moldova este în stare de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost luată astăzi în şedinţă extraordinară a Parlamentului, convocat la solicitarea Guvernului. Prin instituirea stării de urgenţă s-a oferit un cadru legal pentru a vira banii necesari către Moldovagaz pentru a achita în avans livrările Gazpromului şi a se evita astfel o sistare totală a furnizării de gaze. Subiectul a fost dezbătut mai bine de 2 ore în plen, după care a fost votat de 58 de deputaţi PAS.

Alături de ministrul Infrastructurii, şi ministrul Justiţiei, premierul Natalia Gavriliţa le-a cerut deputaţilor să declare stare de urgenţă. A adus şi argumente.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acţiuni pe care o controlează să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale faţă de consumatori şi furnizor, ameninţă să lase consumatorii fără gaze.”

Deputaţii opoziţiei parlamentare au criticat cererea Guvernului şi l-au acuzat de negocierea unui contract dezavantajos pentru Republica Moldova.

DENIS ULANOV deputat ŞOR: „Noi înţelegem că la moment MoldovaGaz nu are suma de bani suficientă pentru achitarea gazelor la moment. Explicaţi vă rog, care anume sursa de bani Guvernul presupune pentru achitarea datoriei deja existente?”

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Amânarea plăţii TVA la import pentru MoldovaGaz, în al doilea rând e plata anticipată a compensaţiilor care sunt prevăzute în buget, pentru lunile ianuarie, februarie şi dacă calculele vor demonstra că este nevoie şi pentru martie.”

PETRU BURDUJA deputat BCS: „Formula de calcul a preţului la gaze care este astăzi în R. Moldova a fost acea formula propusă de partea moldoveneasca. Este corect sau incorect?”

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Formula şi preţul la gaz şi acest deficit de casă care s-a creat acum nu au nici o legătură, nici una. Mai mult decât atât, anul trecut Guvernul dumneavoastră a acceptat includerea în contract un preţ care să fie legat de bursă. În luna septembrie a anului 2021 a fost contractul semnat de reprezentanţii dumneavoastră când R. Moldova a plătit pentru gaz 550 de dolari. Şi noi am negociat o formulă reieşind din contractul semnat de dvs. în 2006, 2008, 2009, 2010.”

Mai mult, deputaţii din opoziţie au fost îndemnaţi să facă economii pentru a reduce consumul iraţional de gaz.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Unele încăperi chiar le-am deconectat. De ajuns? E bun? Îngheaţă cineva? Nimeni? Mititeii.”

OLEG REIDMAN deputat BCS: „Trebuie cunoscută fizica. Pentru a încălzi trebuie mai mult gaz decât pentru a menţine. De aceea, fiţi atenţi cu această reglare încolo-încoace în zilele de weekend şi în vacanţă.”

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Dumneavoastră în birou aveţi un calorifer, el are un robonit, iată umblaţi la el vă rog. Şi nu are nimic cu cazanul.”

Deputaţii PAS precizează că situaţia în care se află Republica Moldova a fost creată intenţionat de Gazprom şi are conotaţii politice directe, asta deşi partea rusă neagă oficial acest lucru.

Argumentele nu i-au convins pe deputaţii opoziţiei parlamentare iar aceştia nu au votat pentru declararea stării de urgenţă. Iar cei de la ŞOR au înaintat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Gavriliţa. Însă, aceasta a fost semnată doar de 6 deputaţi, număr insuficient chiar şi pentru înregistrarea acesteia.

Hotărârea privind declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioada de 60 de zile, intră în vigoare la data adoptării.