ACTUALITATE

CSM îşi exprimă îngrijorarea faţă de unii judecători din lista Consiliului de experţi de pe lângă preşedinte

post-img

Consiliul Superior al Magistraturii spune într-un comunicat de presă că salută iniţiativa preşedintelui de a crea un Consiliu consultativ de experţi privind reforma sistemului justiţiei, dar totodată se arată îngrijorat de prezenţa unor judecători în listă, pentru că au participat la acţiunile ilegale de revocare a membrilor CSM.

„Statutul înalt de judecător impune obligaţia constituţională a persoanelor ce deţin această funcţie să se supună doar legii. În opinia CSM, judecătorii incluşi în calitate de membri ai acestui Consiliu nu corespund acestor cerinţe. Or, acţiunile admise de ei, vin în contradicţie cu scopul pe care-l urmăreşte preşedintele ţării prin instituirea acestui consiliu. Aceşti judecători au participat activ la acţiuni ce au destabilizat activitatea CSM, iar în consecinţă stagnarea implementării reformelor iniţiate şi imposibilitatea de a administra eficient sistemul judecătoresc. Din aceste considerente activitatea acestora nu poate să emane încredere societăţii şi întregului corp judecătoresc”, se arată în comunicat.

Mai mult, spune CSM, este regretabil faptul că în consiliu au fost incluşi judecători care au activat în această funcţie doar doi ani, după ce au preferat să fie detaşaţi în cadrul Institutului Naţional de Justiţie, unde activează în calitate de consultanţi.

„Considerăm că aceştia nu au experienţa necesară pentru expertizarea legilor justiţiei sau de-a elabora careva propuneri de politici şi, respectiv, nu pot fi consideraţi ca fiind experţi notorii în această materie”, mai spune instituţia.

Citiţi şi: 

Dodon a dispus crearea unui Consiliu de experţi pe lângă preşedinte, care să analizeze reforma sistemului justiţiei