ACTUALITATE

Comisia pentru Situaţii Excepţionale se convoacă în şedinţă. Se propune starea de urgenţă

post-img

În condiţiile riscului intervenit pentru siguranţa energetică a ţării şi pentru cetăţeni, Comisia pentru Situaţii Excepţionale se întruneşte astăzi în şedinţă. Iar după şedinţa Guvernului, de la 15.00, vor fi anunţate deciziile luate. Premierul va propune să se solicite legislativului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic. Iar mâine va merge la Parlament să ceară acest lucru, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că riscul pentru siguranţa energetică a ţării intervine în contextul scrisorii oficiale expediate de către concernul rus Gazprom companiei Moldovagaz, în care se anunţă intenţia de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova în cazul neachitării integrale a plăţilor până pe 20 ianuarie. Suma pe care trebuie să o achite Moldovagaz până mâine este de 63 de milioane de dolari, în timp ce compania are numai 38 de milioane de dolari adunaţi.

Dacă Parlamentul va susţine instituirea stării de urgenţă, mâine se va convoca din nou Comisia pentru Situaţii Excepţionale, unde vor fi adoptate mai multe măsuri. Este vorba despre amânarea plăţii TVA datorată de Moldovagaz statului şi achitarea anticipată de către Guvern în folosul furnizorului a compensaţiilor pentru luna ianuarie şi februarie.

Natalia Gavriliţa a declarat că Moldovagaz, la care Gazprom este acţionar majoritar, nu a reuşit să găsească soluţii pentru a achita integral şi la timp plăţile pentru consumul de gaze. Iar Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acţiuni pe care o controlează să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale, ameninţă să lase consumatorii fără gaze.