ACTUALITATE

Circa 11 milioane de lei din frauda bancară, beneficiarul cărora este Vlad Plahotniuc, au ajuns în custodia statului

post-img

Zilele curente, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, în cadrul investigaţiilor privind frauda bancară, a asigurat transferarea pe conturile trezoreriale a mijloacelor băneşti în valoare de 10,8 mln. lei, care se aflau pe conturile bancare ale unei societăţi comerciale autohtone.

Mijloacele băneşti au fost sechestrate anterior, beneficiar efectiv fiind Vladimir Plahotniuc. Potrivit ARBI, transferarea mijloacelor băneşti în custodia statului va asigura conservarea valorii precum şi integritatea acestora, sporind transparenţa în procesul de recuperare a mijloacelor băneşti, sustrase de BC Banca de Economii SA, BC Banca Socială SA şi BC Unibank SA.

Până în prezent, Agenţia a sechestrat bunuri în valoare de 3 047 253 995,65 MDL, în delegaţiile parvenite în cadrul dosarelor penale sub denumirea generică „frauda bancară”. La această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenţie, sunt plasate echivalentul a 75 457 593,88 MDL, care au fost sechestrate de ARBI şi organele de drept din ţară. Procesul de recuperare a acestora va fi finalizat odată cu emiterea unor decizii de confiscare de către instanţele judecătoreşti.

Amintim că, ARBI are în calitate de atribuţii efectuarea investigaţiilor financiare paralele, indisponibilizarea bunurilor infracţionale, evaluarea, administrarea şi valorificarea bunurilor infracţionale sechestrate.