ACTUALITATE

Chişinăul trebuie să fie pregătit de o eventuală invazie a armatei ruse în Ucraina, lucru care va afecta nemijlocit Republica Moldova. O spun experţii în securitate, după ce militarii ruşi au organizat exerciţii şi aplicaţii cu lansatoare de grenade, în regiunea transnistreană, anunţ făcut de Ministerul rus al Apărării. Între timp, autorităţile de la Kiev trag un semnal de alarmă privind noi ameninţări la adresa securităţii Ucrainei venite din stânga Nistrului.

În data de 13 ianuarie, site-ul guvernamental de la Moscova publica un articol, în care se spunea că:

COMUNICATUL MINISTERULUI RUS AL APĂRĂRII "Militarii au tras din lansatoare de grenade asupra unor ţinte care imitau infanteria şi vehiculele blindate ale inamicului. Au fost utilizate grenade antitanc RPG-7 şi lansatoare de grenade automate AGS-17. (...) În timpul exerciţiilor, s-a acordat o atenţie deosebită utilizării fortificaţiilor de apărare împotriva atacurilor avioanelor şi elicopterelor unui inamic simulat."   

Analiştii spun că aceste exerciţii sunt strâns legate cu tensiunile dintre Rusia şi Ucraina din ultima vreme, care par să fie din ce în ce mai mari.

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: „Chişinăul trebuie să se pregătească ca, în într-un moment, ar putea să devină teatru de război, pe teritoriul Republicii Moldova. Cel puţin în acea parte care se referă la Transnistria. Dacă în Ucraina se va începe o intervenţie militară rusă de proporţii, este foarte probabil că Republica Moldova nu va putea rămâne la o parte şi va fi afectată nemijlocit."

A doua zi după organizarea exerciţiilor militare, serviciile secrete de la Kiev, au publicat o informaţie potrivit căreia Ucraina aşteaptă provocări din regiunea transnistreană.

REACŢIA MINISTERULUI APĂRĂRII DIN UCRAINA: „Pe 13 ianuarie a avut loc o şedinţă de serviciu în brigada a 3-a de infanterie motorizată din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în cadrul căreia s-a adus la cunoştinţă personalului că sunt aşteptate provocări din partea Ucrainei în zona satului Kolbasna." 

Iar potrivit analiştilor, asta înseamnă că Ucraina va fi învinuită de provocările puse la cale de Rusia. 

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: "Asta se produce în condiţiile unei agravări foarte serioase ale situaţiei în jurul Ucrainei. Asta dă de bănuit că această acţiune a armatei ruse se înscrie perfect în acţiunile similare ale forţelor militare ruse care se concentrează în jurul Ucrainei şi care, prin aceste manifestări belicoase, dau de înţeles Ucrainei că în orice moment ar putea să intervină militar, pe teritoriul acestui stat."

TVR Moldova a solicitat încă acum câteva zile serviciului de presă al Biroului de Reintegrare să comenteze situaţia, însă până acum nu am primit vreun răspuns.