ACTUALITATE

Care sunt cele mai transparente întreprinderile de stat

Transparenţa, un termen atât de des folosit în ţările Uniunii Europene, s-a dovedit o practică deloc comună pentru Republica Moldova. Cele mai multe întreprinderi de stat sunt pe cont propriu şi nu oferă informaţii privind decizile pe care le iau. O analiză realizată de experţii IDIS "Viitorul" a scos la iveală că media generală la acest capitol este de numai 17,4 la sută, din totalul de 100 de procente.  

Cele mai transparente întreprinderi de stat sunt "Centrul de Telecomunicaţii Speciale", "MoldATSA" şi "Casa Presei". Acestea au obţinut un scor de 44% şi, respectiv, 43%. Totuşi, la fiecare indicator întreprinderile analizate au obţinut punctaj slab, spun experţii.
 
Au fost depistate mari restanţe în special in ceea ce priveste publicarea salariilor administratorilor şi membrilor Consiliului de Administraţie dar şi modul cum se desfăşoară achizitiile cu bani publici. Acest lucru se întamplă din cauza lacunelor în legislaţie, explică autorii studiului.
 
Datele evaluării au fost publicate pe site-ul companies.viitorul.org, care e unicul portal ce prezintă transparenţa întreprinderilor.
 
Potrivit datelor Registrului de Stat, la 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova activau 1.552 de întreprinderi de stat şi municipale şi 4.416 societăţi pe acţiuni.