ACTUALITATE

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de externe NATO de la Riga: România susţine elaborarea unui nou Concept Strategic al Alianţei

post-img

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, la Riga, în Letonia, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, unde va reafirma sprijinul României pentru elaborarea unui nou Concept Strategic al NATO care să fie aprobat la summitul aliat de la Madrid din iunie 2022, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea va avea un program şi agendă de discuţii consistente. Cu acest prilej, miniştrii vor aborda teme de relevanţă şi de actualitate pe agenda aliată, reuniunea fiind un reper important în pregătirea negocierii Noului Concept Strategic al NATO, precum şi a Summitului NATO de la Madrid din 2022.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru elaborarea unui Nou Concept Strategic al NATO, care să ofere Alianţei instrumente adecvate de răspuns la provocările mediului de securitate actual. Totodată, ministrul român se va referi la evoluţiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei şi necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre. Şeful diplomaţiei române va sublinia şi importanţa consolidării relaţiei transatlantice şi creşterii coeziunii aliate, precum şi aprofundarea cooperării cu UE, precum şi cu partenerii estici şi cei din Balcanii de Vest.

În prima zi a reuniunii va avea loc o sesiune de lucru în format aliat pentru un schimb de opinii referitor la evoluţiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei, precum şi la problematica controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării. În cadrul unui dineu de lucru, miniştrii aliaţi vor aborda aspectele privind viitorul Concept Strategic al NATO.

În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, lucrările vor debuta cu o sesiune cu participarea Georgiei şi Ucrainei care se va focaliza asupra evoluţiilor de securitate regionale şi relaţia partenerială cu NATO a celor două state aspirante. Aceasta va fi urmată de o sesiune în format aliat privind Afganistan. Ministeriala NATO de externe se va încheia cu o întâlnire a aliaţilor cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, respectiv cu Finlanda şi Suedia, pentru un schimb de opinii privind Balcanii de Vest.

Ministeriala de externe a NATO organizată în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021 este prima reuniune ministerială de externe care se va desfăşura în afara Belgiei de la debutul pandemiei de COVID-19.

Reuniunile miniştrilor de externe din statele NATO au loc de două ori pe an, iar temele discutate au în vedere urmărirea priorităţilor politice aliate pe domeniile esenţiale ale activităţii Alianţei. În anii în care au loc Summituri NATO, aceste reuniuni pregătesc subiectele dezbătute şi deciziile adoptate de şefii de stat sau de guvern ai ţărilor aliate.