ACTUALITATE

AUDIO. Cazul băiatului bătut cu bestialitate la Costeşti: Prima persoană care a sunat la 112 a spus că Dumitru a leşinat şi a căzut singur

post-img

Dumitru Jomir, băiatul bătut cu bestialitate la Costeşti, în seara de Revelion, va fi petrecut pe ultimul drum sâmbătă. Rudele spun că vor organiza un protest, declarând că se doreşte muşamalizarea acestui caz, având în vedere că unul dintre cei care l-au bătut pe Dumitru a fost eliberat.

Rudele lui Dumitru spun că deşi băiatul a fost bătut de trei persoane, lucru vizibil pe camerele de supraveghere, cea de-a treia persoană nu a fost identificată nici astăzi.  La acest subiect, Silvia Vetcu, ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Ialoveni, a declarat pentru TVR MOLDOVA că în scurt timp va fi organizată o conferinţă de presă, în cadrul căreia vor fi făcute precizări cu referire la suspecţi.

De asemenea, rudele spun că în seara în care a fost bătut Dumitru, un tânăr a sunat la 112 şi a solicitat ajutor, însă apelul nu a fost luat în serios de operatori, aceştia considerând a fi unul fals, iar ambulanţa a venit după mai bine de o oră după cel de-al doilea apel, efectuat de o vecină. Deşi ambulanţa a venit, poliţia nu a fost anunţată, iar oamenii legii nu au venit la faţa locului nici a doua zi.

„Preluat de ambulanţă şi aflat într-o stare extrem de gravă, Dumitru a fost dus la cea mai apropiată instituţie medicală de profil din Chişinău – Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie. Acolo, tânărul nu a primit asistenţă medicală şi în privinţa sa nu au fost iniţiate careva intervenţii chirurgicale. După refuzul de internare, ambulanţa l-a transportat pe Dumitru la Spitalul de Urgenţă.  Ţinând cont de leziunile cauzate, acesta a beneficiat de asistenţă medicală calificată foarte târziu”, se spune într-un comunicat trimis presei de rudele lui Dumitru.
 

Ce spune Serviciul 112

 
De partea cealaltă, Serviciul 112 anunţă că în seara de Revelion, în  intervalul de timp 01:00-02:30 Serviciul 112 a recepţionat în total 6 apeluri de la trei persoane cu referinţă la acest caz.

Primul apel a fost preluat la ora 01:44. Cel care a sunat la 112 a spus operatorului 112 că un băiat a leşinat şi a căzut. Întrebat dacă e vorba de vreo bătaie, apelantul neagă şi insistă că victima a căzut singură.


 
Operatorul 112 a procesat informaţia şi a transmis fişa apelului de urgenţă la dispeceratul de Ambulanţă Centru la ora 01:46.

Ulterior, operatorii 112 au recepţionat încă 4 apeluri privind cazul sus-menţionat.

La ora 01:45 o altă persoană care a apelat a anunţat despre faptul ca doi tineri s-au bătut, iar unul dintre ei este in stare inconştientă. După preluarea tuturor datelor cazul a fost trimis la Ambulanţă şi Poliţie.

La ora 01:53 o a treia persoană apelează Serviciul 112 comunică că “a vazut din casă că s-au bătut nişte băieţi, iar unul este inconştient”.

Ultimul apel a fost efectuat la ora 02:18, unde apelantul anunţă că a informaţia oferită iniţial nu corespunde realităţii şi solicită şi intervenţia Poliţiei. La fel în cadrul acestul apel, persoana care a apelat confirmă ca ambulanţa a ajuns la faţa locului.


Amintim că Dumitru a murit pe 5 ianuarie 2019, ora 10:30 la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, după ce a fost snopit în bătaie de mai multe persoane în seara de Revelion. Tânărul se afla la petrecerea de Revelion împreună cu prietenii lui. La un moment dat, un amic de-al său a fost telefonat să iasă la poarta, iar primul l-a însoţit.
 
La poartă ar fi venit mai mulţi tineri cu care s-a iscat o ceartă. La un moment dat, victima i-ar fi spus unei fete să nu se implice în „discuţia băieţilor”, după care agresorii s-au năpustit asupra lui şi l-au lovit cu o scândură de la gard, doborându-l la pământ. Când a încercat să se ridice de la pământ, atacatorii l-ar fi lovit din nou, doborându-l pentru a doua oară şi au şi sărit cu picioarele în cap, desfigurându-l.