ACTUALITATE

Analistul politic român Armand Goşu: Lui Dodon, când s-a dus la Kremlin, i s-a spus să se retragă

Lui Dodon, când s-a dus la Kremlin, i s-a spus să se retragă, nu mai are sprijinul lui Kozak. De faţă cu alţi doi reprezentanţi ai socialiştilor i s-a spus să facă un pas în spate şi să îl lase pe Ceban. Acestea sunt declaraţiile analistului politic român Armand Goşu, făcute la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Armand Goşu, Igor Dodon nu s-ar fi retras numai pentru că bat alegerile parlamentare anticipate la uşă.

„În condiţiile în care socialiştii participă la scenariul amânării alegerilor anticipate până în toamnă, s-ar putea ca scaunul lui Dodon să fie zgâlţâit. Eu încerc să înţeleg cum gândeşte el. Dodon vrea să îşi consolideze poziţia în partid, să nu piardă controlul asupra PSRM. O coaliţie pe termen mai lung cu Şor şi Plahotniuc s-ar putea să nu îl pună în cea mai bună lumină la Moscova şi nici să nu îi întărească poziţia în partid. Până la urmă, s-ar putea trezi că e scos ca o măsea stricată din angrenajul socialiştilor”, a spus Armand Goşu.

În opinia analistului politic, faptul că fiind veriga slabă, cu el s-ar putea negocia rezolvarea crizei politice.

„Dodon este figura centrală. Poate că este dificilă negocierea cu el, dar nu este într-o poziţie de putere în momentul acesta. Este mult mai complicată şi compromiţătoare o negociere cu Şor şi cu Plahotniuc, Acest tip de negociere ar putea aduce Republica Moldova la situaţia de dinainte de vara lui 2019”, a declarat Armand Goşu.

Acesta a mai precizat că s-ar putea ca, în următoarele săptămâni, să fie declanşate negocieri interesante care să ducă la alegeri anticipate până în iunie.

Analistul politic Ion Tăbârţă a declarat în cadrul emisiunii că în Republica Moldova ar fi ideal ca să existe un Guvern cu acte în regulă.

„Dar noi înţelegem că, dacă dorim să ajungem la alegeri anticipate cât mai curând, trebuie să mai suportăm acest Guvern al lui Dodon încă câteva luni. În actualele condiţii, nu este cea mai bună noutate”, a spus analistul.

Ion Tăbârţă a mai precizat că, deocamdată, Guvernul Gavriliţa nu a fost înregistrat din punct de vedere juridic pentru a fi înaintat Parlamentului, invocându-se nereguli în documente.

„Dacă noi dorim să schimbăm ceva, avem nevoie de aceste alegeri anticipate cât mai curând, pentru că, în societate, este un trend pozitiv care vrea schimbarea şi care menţine o anumită popularitate pentru dreapta politică”, a spus Ion Tăbârţă.

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a precizat că, dacă Dodon se va autopropune premier pe baza unei coaliţii formalizate cu Şor, nu ar avea şanse să deţină funcţia.

„Chiar dacă există o hotărâre a Curţii Constituţionale care spune că preşedintele este obligat, în acest caz, să îl desemneze, există o altă hotărâre a Curţii Constituţionale care spune că persoanele asupra cărora planează suspiciuni de corupţie nu pot fi înaintate ca premier. Asupra lui Dodon - doar sacoşa lui Plahotniuc cât ănseamnă”, a spus Dorin Chirtoacă, care a mai precizat că PSRM nu prea are cum să blocheze alegerile anticipate.